Skakanje po lokvama “obavezna” vještina u japanskim vrtićima

U vrtiću učenici donose svoje stolice i stolove koji na kraju godine kada odlaze iz vrtića uzimaju sa sobom. Na taj način je osiguran kontinuirani protok novog namješta koji pomaže u održavanju svježine i estetike prostora

154 pregleda0 komentar(a)
Kina, djeca, Foto: Shutterstock
28.06.2015. 16:19h

Većina djece raspameti se kada padne kiša. Nema veće sreće nego skakati po lokvicama. A japanske arhitekte su zaključile da, ako postoji mjesto gdje bi djeci sve trebalo da bude dopušteno i gdje bi trebalo da uživaju u dječjim stvarima ne zamarajući se zbog mokrih cipela ili čarapica - da je to definitivno vrtić.

Tako je jedan japanski arhitektonski studio iz Kumamota dizajnirao vrtić u kojem je pod tako napravljen da se na njemu tokom kiše na jednom mjestu skuplja velika količina vode pretvarajući se u lokvu kako bi djeca mogla da se igraju. Dvorište je osmišljeno da akumulira kišnicu, tako da nakon velikog pljuska stvori se velika lokva koja samo čeka djecu na igru.

Glavni arhitekta Hibino Sekkei dizajnirao je dvorište na taj način da tokom suvog vremena prostor može da funkcioniše kao prostor za badminton a zimi se može pretvoriti u klizalište.

Osim ovog neobične i fantastične ideje, kako piše “Spoon Tamago”, arhitekte su osmislile još jednu simpatičnu ideju. Naime, u vrtiću učenici donose svoje stolice i stolove koji na kraju godine kada odlaze iz vrtića uzimaju sa sobom. Na taj način je osiguran kontinuirani protok novog namješta koji pomaže u održavanju svježine i estetike prostora.