Francuska bi mogla da ponudi azil Asanžu i Snoudenu

To bi bio "simboličan gest", kazala je francuska ministarka, dodajući da je na premijeru Manuelu Valsu i predsjedniku Fransoa Olandu da o tome donesu odluku

4 komentar(a)
Edvard Snouden, Foto: Reuters
27.06.2015. 13:35h

Francuska ministarka pravde Kristijan Tobira izjavila je da ne bi bila iznenađena da, u svijetlu najnovijih otkrića da je američka Nacionalna bezbjednosna agencija (NSA) špijunirala francuske lidere, Francuska ponudi politički azil Edvardu Snoudenu i Džulijanu Asanžu, kao "simboličan gest".

Komentarišući izvještaj Vikiliksa u kome se tvrdi da su SAD špijunirale trojicu francuskih predsjednika od 2006. do 2012, Tobira je za televiziju "BFM TV" rekla da je riječ o "apsolutno neizrecivoj praksi".

"Ukoliko Francuska odluči da ponudi azil Edvardu Snoudenu i Džulijanu Asanžu, neću biti šokirana", rekla je Tobira, a prenijela Raša tudej.

To bi bio "simboličan gest", kazala je francuska ministarka, dodajući da je na premijeru Manuelu Valsu i predsjedniku Fransoa Olandu da o tome donesu odluku.

Vikiliks je u utorak uveče objavio dokumenta označena kao "Top sikret" prema kojima su američke bezbjednosne službe špijunirale Žaka Širaka, Nikolu Sarkozija i sadašnjeg predsjednika Olanda, tako što su prisluškivale njihove telefonske razgovore i presretale njihovu elektonsku prepisku.

Bijela kuća je odbacila ove navode, a predsjednik SAD Barak Obama je u telefonskom razgovoru uvjerio Olanda da nije bio prisluškivan.