Obezglavio šefa, pa pokušao da digne fabriku u vazduh, savladao ga vatrogasac

"Ovaj napad nosi oznaku terorističkog čina", kazao je Oland na pres konferenciji u Briselu

0 komentar(a)
Francuska napad, Foto: Reuters
26.06.2015. 18:16h

Jedan čovjek je obezglavljen, a nekoliko osoba je povijeđeno u, kako se sumnja, napadu islamista na jednu fabriku blizu Liona, u Francuskoj. Ukupno je uhapšeno četvoro ljudi, ali se ne zna tačno ko je sve među uhapšenima.

Dva napadača su se vozilom zakucala u fabriku gasne tehnologije "Air products", u Sent-Kventin-Falvijeru, kako bi, kako piše Reuters, izazvali eksploziju.

Uhapšen je Jasin Sali (35), a navodno je sa sobom nosio zastavu islamske države, koja je pronađena u blizini. Čovjek koji je obezglavljen je bio lokalni biznismen, prenosi AFP, a Sali je navodno radio kod njega. Policiju je sačekao jeziv prizor jer je glava ubijenog čovjeka bila zakačena za ogradu kapije na ulazu u fabriku. Rojters prenosi lokalni list "Le Dauphine" koji piše da je nađena glava bila ispisana natpisima na arapskom jeziku.

Još nije poznato da li žrtva obezglavljena prije ili nakon što se automobil zakucao u zgradu, kao ni da li je ubijena u krugu fabrike ili negdje drugo, ali se vjeruje da je biznismen ipak ubijen ranije. Salija je na mjestu napada savladao vatrogasac.

Privedena je žena Jasina Salija koja je ranije za kanal Europe1 rekla da je njen muž radio kao dostavljač, i da ga je čekala da se vrati sa posla. Navela je da žive normalan život i imaju troje djece, i da ne zna što se dešava. Sali se, međutim, nalazio u takozvanom S registru, i praćen je neko vrijeme zbog sumnji u veze sa terorizmom, ali nikada nije podignuta nikakva optužnica.

Francuski predsjednik Fransoa Oland je na pres konferenciji u Briselu potvrdio napad.

"Nema sumnje da su napadači htjeli da izazovu eksploziju u fabrici. Ovaj napad nosi oznaku terorističkog čina", kazao je Oland.

On je podsjetio i na januarski teroristički napad u Parizu. "Svi se sjećamo šta se ranije desilo u našoj zemlji."

Oland će napustiti EU samit koji je u toku i danas će se vratiti u Francusku.

Uhapšeni je od ranije poznat francuskim vlastima, navode izvori.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Bernar Kazanov na putu je ka mjestu nesreće.

Premijer Francuske Mauel Vals naredio je da se stepen bezbjednosti na odručju Liona podigne na viši nivo.

Gradonačelnik Bordoa Alan Župe osudio je napad na Tviteru.

"Prijetnje od terorista su na najvišem nivou", napisao je Župe i dodao da Francuska "mora učiniti svaki napor da bi zaštitila svoje građane."

Kako piše BBC, napad se desio oko 10 časova po lokalnom vremenu.

Početkom januara, islamisti su izveli napad na redakciju lista "Šarli ebdo", i još nekoliko mjesta u Parizu, kada je stradalo je 17 ljudi.