Stejt department o CG: Kvazi zvaničnici napadaju preko vladinih medija

"Uprkos tome što pojedini mediji i neke NVO ukazuju na različite skandale, do sada nije podignuta nijedna optužnica protiv nekog političara ili vladinog zvaničnika", navodi se u izvještaju

51 pregleda19 komentar(a)
Stejt Dipartment, Foto: Reuters
26.06.2015. 09:00h

Korupcija predstavlja jedan od najvećih problema kada su u pitanju ljudska prava u Crnoj Gori. Prisutna je u zdravstvu, obrazovanju, kao i u različitim vladinim službama, uključujući i policiju. Korupciju u Crnoj Gori karakteriše nekažnjivost, favorizovanje određenih političkih struktura, nepotizam kao i selektivno procesuiranje političkih i društvenih suparnika.

Ovo piše u izvještaju američkog Stejt departmenta o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori.

U izvještaju se navodi da su pogoršani uslovi za rad nevladinih organizacija, medija i uopšte organizacija civilnog društva.

"Ima slučajeva napada na novinare, a nekoliko prethodnih slučajeva nasilja i prijetnji novinarima i dalje nijesu riješeni", piše u izvještaju, a "prisutni su takođe napadi vladinih i "kvazi" zvaničnika na lidere nevladinih organizacija u medijima koji su pod kontrolom Vlade".

U izvještaju dalje piše da su diskriminisani i da se vrši "socijalno nasilje" nad manjinama i to Romima, Egipćanima, Aškalijama, osobama sa invaliditetom kao i nad pripadnicima LGBT populacije.

Ostala kršenja ljudskih prava, prema ovom izvještaju, uključuju maltretiranja zatvorenika od strane policajaca, pretrpanost zatvorskih ćelija i loši uslovi u njima, neriješen pravni status hiljada izbjeglica sa Balkana, tenzije između vjerskih grupa oko imovine i statusa, nasilje nad ženama i djecom, brakovi među romskom djecom, kao i kontinuirana diskriminacija manjinskih naroda Albanaca i Bošnjaka.

"Uprkos tome što pojedini mediji i neke NVO ukazuju na različite skandale, do sada nije podignuta nijedna optužnica protiv nekog političara ili vladinog zvaničnika", navodi se u izvještaju Stejt departmenta.