Široke ruke kada ukidaju porez na luksuz, a cijenu hleba smanjuju za cent

Ranije smanjen ili ukinut PDV na usluge u marinama, luksuzne hotele... Sada će za neke osnovne potrebe biti uvećan sa 7 na 10 odsto

109 pregleda0 komentar(a)
hljeb, Inpek, Foto: Luka Zeković
24.06.2015. 09:37h

Ministarstvo finansija planira da predloži nižu stopu poreza na dodatu vrijednost (PDV) za osnovne životne namirnice (brašno, hljeb, šećer, ulje, mast, mlijeko i ljekove) sa sedam na pet odsto.

Primjena te poreske politike značila bi da bi u maloprodaji vekna hljeba od 50 centi pojeftinila jedan cent, a od 70 centi za 1,3 centa.

Informacija o planu za uvođenje niže stope PDV-a nalazi se u Programu rada ministarstva za ovu godinu. Prema tom dokumentu izmjene zakona o PDV-u planirane su za kraj godine.

Namjera resora kojim rukovodi ministar Radoje Žugić je i da se poveća stopa PDV-a sa sedam na 10 odsto za određene grupe proizvoda i usluga, ali nije navedeno o kojim je proizvodima i uslugama riječ.

“Vijestima” nije precizno odgovoreno iz Ministarstva šta ih je motivisalo da planiraju da uvedu nižu stopu PDV-a na osnovne životne namirnice, koji su proizvodi i usluge za koje će se povećati PDV sa sedam na deset odsto i kada očekuju da bi počela primjena tih rješenja.

Vlada široke ruke kada obara ili ukida PDV na luksuz, za razliku od rješenja za osnovne životne potrebe

Objašnjeno je da će revidiranje zakona o PDV-u “podrazumijevati ispitivanje adekvatnosti važećih poreskih stopa sa aspekta očuvanja konzistentnosti i konkurentnosti poreske politike”.

“Sve je na fonu Vladinog opredjeljenja da ne uvodi dodatna poreska opterećenja koja bi se odrazila na životni standard građana”, rekli su u Ministarstvu.

Kako su dodali, izmjenama je predviđeno postepeno usklađivanje domaćeg regulatornog okvira sa Direktivom 2006/112 EZ.

“Prilagođavanje poreskih normi biće nastavljeno i narednih godina u više faza do konačnog usklađivanja propisa sa zakonodavstvom EU, čime Crna Gora daje punu podršku procesu pridruživanja”, objasnili su u Ministarstvu.

Skupština je na predlog Vlade sredinom februara usvojila izmjene i dopune zakona o PDV-u kojima je predviđeno je da se plaćanja te dažbine oslobađaju investitori hotela sa pet i više zvjezdica, energetskih objekata i prerađivačkih kapaciteta u poljoprivredi. Smanjen je ili ukinut PDV na usluge u marinama...

Država je u posljednje dvije godine zabilježila povećanje prihoda od PDV-a. To iz razloga pojačanih aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije, ali i povećanja osnovne stope PDV-a sa 17 na 19 odsto. Prema zvaničnim podacima Ministarstva u 2013. godini od PDV-a je naplaćeno 429,2 miliona, a godinu kasnije 497,5 miliona. Od januara do 19. juna budžetski prihodi od PDV-a bili su 196,96 miliona, što je za 1,18 miliona eura više u odnosu na uporedni godišnji period. Prihodi po osnovu naplate PDV-a za prvih šest mjeseci 2015. planirani su na 210,44 miliona.

Dobra vijest samo ako smanje cijene

Direktorka Centra za zaštitu potrošača Olga Nikčević kazala je “Vijestima” da je ta namjera Ministarstva finansija dobra jedino ako dođe do smanjenja cijena osnovnih životnih namirnica.

“Ako ne dođe do smanjenja cijena, onda ne vidim svhu niže stope PDV-a. Ako se snizi ta poreska stopa i cijene tih životnih namirnica to će biti pozitivna vijest jer će se životni standard građana bar malo popraviti. Svakako, to ne bi bilo veliko smanjenje, ali bolje i toliko nego da ga ne bude”, kazala je Nikčevićeva.