Mogerini: Beograd i Priština postigli napredak u svim pitanjima

Prema njegovim riječima, prištinska delegacija pokušala je da spor oko energetike iskoristi da pokrene pitanje imovine, čemu se srpska strana protivi

63 pregleda0 komentar(a)
Isa Mustafa, Federika Mogerini, Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
23.06.2015. 18:57h

Napredak u pregovorima Beograda i Prištine postignut je u svim pitanjima o kojima se danas razgovaralo, saopštila je večeras visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini.

"U razgovorima smo se usresredili na preostala pitanja primjene (sporazuma) u energetici, telekomunikacijama, uspostavljanju Zajednice srpskih opština na Kosovu i oko slobode kretanja na mostu u Mitrovici. Dobar napredak postignut je po svim pitanjima", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će timovi Beograda i Prištine nastaviti da rade na ovim pitanjima i dalje večeras, a sastanaka će biti i uskoro, u narednim danima, kako bi se došlo do konačnog dogovora.

Današnja runda razgovora najavljena je kao ključna za nastavak evropskih integracija Srbije i Kosova.

Vučić: Danas neće biti konačnog dogovora

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nema izgleda da se na današnjim pregovorima Beograda i Prištine u Briselu postignu konačni dogovori o Zajednici srpskih opština, telekomunikacijama, energetici i "Parku mira" u Kosovskoj Mitrovici.

"Nema izgleda da se postigne konačni dogovor zato što se ne slažemo oko mnogih stvari", rekao je Vučić za Radio-televiziju Srbije, uz ocjenu da je po pitanju Zajednice srpskih opština postignut napredak.

On je dodao da očekuje nastavak razgovora u sljedeći ponedjeljak i izrazio nadu da će tada biti postignut konačni dogovor o ZSO.

Prema njegovim riječima, prištinska delegacija pokušala je da spor oko energetike iskoristi da pokrene pitanje imovine, čemu se srpska strana protivi.

Upitan za razgovore o telekomunikacijama, premijer Srbije je kazao da je cilj Srbije da omogući kosovskim Srbima da plaćaju iste tarife kao ranije i ne koriste pozivni broj.

Vučić je dodao i da Srbi na sjeveru Mitrovice žele da sami uređuju javni prostor i da betonske žardinjere na mostu preko Ibra, odnosno "Park mira", ne sprečavaju ničije kretanje jer postoje još dva mosta na toj rijeci.

Premijeri Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Isa Mustafa, i visoke predstavnica EU Federika Mogerini počeli su danas rano popodne u Briselu sastanak na kome razgovaraju o Zajednici srpskih opština, telekomunikacijama, energetici i Parku mira u Kosovskoj Mitrovici.

Pre trojnog sastanka, Mogerini se odvojeno sastala s Vučićem i Mustafom.

Današnja runda razgovora smatra se ključnom za nastavak evrointegracija Srbije i Kosova.

"Jasno je da smo po nekim pitanjima bliži, po drugim smo veoma daleko. Ono što je važno je da smo pokrenuli dijalog o najvažnijim pitanjima, sada i jedni i drugi imamo jasniju sliku o onome što je pred nama", zaključio je on.

Tahiri: Postignut dogovor o osiguranju vozila

Članica prištinskog pregovaračkog tima Edita Tahiri izjavila je da su timovi Beograda i Prištine danas u Briselu potpisali sporazum o osigranju vozila, koji znači da će tarife za polise biti daleko niže nego do sada.

Na pitanje koji će biti iznosi za polise, Tahiri je novinarima u Briselu rekla da će biti iste kao za zelene karte i druga dokumenta kojima stanovnici Kosova putuju u Makedoniju, Albaniju ili Crnu Goru.

Na pitanje da li ima izgleda da se potpišu i sporazumi o Zajednici srpskih opština, telekomunikacijama i energetici, Tahiri je rekla da o tome ništa ne može za sada da priča, jer delegacije Prištine i Beograda i dalje vode razgovore o tome.

Naglasila je da kosovska strana svakako želi da se to postigne.