Zaplijenili više od 20 miliona lažnih ljekova

Među 20,7 miliona zaplijenjenih lažnih i nedozvoljenih ljekova bili su ljekovi za regulisanje pritiska, ljekovi protiv kancera, tablete za povećanje potencije, tablete za mršavljenje

59 pregleda4 komentar(a)
ljekovi, tablete, Foto: Shutterstock
20.06.2015. 06:44h

Službenici Uprave carina učestvovali su u međunarodnoj operaciji ,,PANGEA VIII˝” u cilju zaštite zdravlja građana od kupovine krivotvorenih ljekova i medicinskih sredstava putem interneta.

“U okviru te akcije, zaplijenjena je velika količina raznih ljekova potencijalno opasnih po zdravlje, u vrijednosti od 81 milion dolara i ugašeno je oko 2.444 internet sajtova koji su prodavali lažne ljekove. Među 20,7 miliona zaplijenjenih lažnih i nedozvoljenih ljekova bili su ljekovi za regulisanje pritiska, ljekovi protiv kancera, tablete za povećanje potencije, tablete za mršavljenje, kao i razni suplementi”, saopštili su juče iz Uprave carine.

U saopštenju se navodi da je operacijom koordinirao organizacioni komitet, koji čine organizacije kao što su Interpol, Svjetska carinska organizacija, Stalni forum za međunarodni farmaceutski kriminal, Europol i Institut za farmaceutsku bezbjednost.

PANGEA VIII je najveća svjetska operacija u borbi protiv kupovine neregistrovanih i krivotvorenih ljekova preko Interneta.