Dobri rezultati kao posljedica uspješne saradnje

Generalni direktor Direktorata za unapređenje i zaštitu manjinskih prava, Leon Đokaj, razgovarao je danas sa predstavnicima Romskog obrazovnog fonda o realizaciji zajedničkog programa stipendiranja

287 pregleda0 komentar(a)
Romi, Leon Đokaj, Nataša Kočić Rakočević, Foto: Gov.me
19.06.2015. 13:37h

U Crnoj Gori, od 71 srednjoškolca romske populacije, četvoro ima negativne ocjene na kraju školske godine dok je troje napustilo državu, kazala je predstavnica Romskog obrazovnog fonda (REF), Nataša Kočić Rakočević.

Generalni direktor Direktorata za unapređenje i zaštitu manjinskih prava, Leon Đokaj, razgovarao je danas sa predstavnicima Romskog obrazovnog fonda o realizaciji zajedničkog programa stipendiranja.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Kočić Rakočević predstavila je stanje u osnovnim i srednjim školama, u vezi sa učenicima romske populacije.

Ona je ocijenila da su očekivanja ispunjena kada je riječ o srednjoškolcima.

“Opšti uspjeh srednjoškolaca bolji je u prosjeku 50 odsto u odnosu na prosjek ocjena na kraju prvog polugodišta. Od 71 đaka, četvoro ima negativne ocjene na kraju školske godine, dok je troje napustilo državu”, dodala je Kočić Rakočević.

Kako je dodala, učenici koji su napustili školu imaju priliku da se vrate u školske klupe naredne školske godine, nakon polaganja potrebnih ispita.

Kočić Rakočević je kazala da se očekuje da četvoro učenika završnih godina upiše fakultet, od kojih će dvije djevojke konkurisati za prijem na Policijskoj akademiji u Danilovgradu.

Iz Romskog obrazovnog fonda je ocijenjeno da su sve stipendije srednjoškolcima i studentima uplaćivane uredno, sa izuzetkom djece koja su imala negativne ocjene na kraju polugođa.

“Od njih 15, 12 je popravilo ocjene, pa će im retroaktivno stipendije biti uplaćene”, objasnili su oni.

Predstavnici Fonda su pozdravili podršku koju Zavod za školstvo pruža mentorima đaka, čija pomoć je, kako su naveli, izuzetno važna pogotovo u prvoj godini srednjeg obrazovanja.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, Đokaj je tokom sastanka pohvalio rezultate saradnje Ministarstva, Romskog obrazovnog fonda i Zavoda.

Oni su, kako je podsjetio, prošle godine potpisali Memorandum o saradnji koji se odnosi na školovanje pripadnika Romske i Egipćanske populacije.

“Memorandum je rezultat dosadašnje veoma dobre saradnje između navedenih institucija i odnosiće se na uvođenje održivog programa sprječavanja odustajanja od daljeg školovanja za romske i egipćaske učenike srednjih škola”, objasnio je Đokaj.

Memorandumom je, kako je naveo, predviđena saradnja na unapređenju akademskog učinka, stepenu prelaska na srednjoškolsko obrazovanje i zadržavanju romskih i egipćanskih učenika u srednjim školama putem obezbjeđivanja stipendija, mentorskih usluga.

“Poseban cilj programa jeste da se unaprijedi upis, stopa ostanka u srednjoj školi i uspjeh za pripadnike romske i egipćanske populacije, upisanih u redovne i stručno-tehničke škole na 8 lokacija u Crnoj Gori putem boljeg pristupa i pozitivnih intervencija”, kazao je on.

Kako je kazao Đokaj, tokom sprovođenja Memoranduma se insistiralo i na smanjenju stope odustajanja od školovanja među romskim i egipćanskim učenicimasrednjih škola.

"Kako bi se postigao ovaj cilj, potpisnici ovog Memoranduma naročito su vodili računa da se obezbjede mjere za jačanje postojeće šeme stipendiranja kao i obezbjeđivanje mentorske podrške korisnicima programa", kazao je Đokaj.

Đokaj je istakao značaj podrške koju treba pojačati na sva tri nivoa, u predškolskom, nakon šestog razreda osnovnog i na prelasku iz osnovnog u srednje obrazovanje.