Zarubica: Opravdan štrajk radnika iz kolašinske lokalne uprave

"Dobio sam uvjeravanja od radnika da je jedini razlog njihovog štrajka primanje zaostalih zarada bez ikave političke konotacije", rekao je Zarubica

5 komentar(a)
Duško Zarubica, radnici Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
18.06.2015. 13:34h

Delagacija Saveza sindikata Crne Gore (SSCG), koju je predvodio Duško Zarubica razgovarala je danas sa radnicima u štrajku iz kolašinske lokalne uprave, Centra za kulturu I službe zaštite I spasavanja.

Nakon sastanka je saopšteno da se očekuje da će ubrzo biti upriličen pregovori sa ministrom finansija Radojem Žugićem I ministarkom rada I socijalnog staranja Zoricom Kovačević, kako bi se iznašla rješenja za probleme zaposlenih. Štrajk radnika traje od 15. juna, a imaju samo jedan zahtjev isplatu svih dužnih zarada. Zaposlenima u Opštini I službi zaštite I spasavanja duguje se 12, a u Centru za kulturu čak 16 zarada.

“SSCG daje punu podršku njihovim opravdanim razlozima za štrajk, a to je neprimljenih 12 , odnosno 16 zarada. Informisao sam kolege o svojim dosadašnjim aktivnostima i pregovorima sa Vladom i da radimo timski. Nadam se najskorijem, to jest, već sjutra, sastanku sa ministrom Žugićem i ministarkom Kovačević. Dobio sam uvjeravanja od radnika da je jedini razlog njihovog štrajka primanje zaostalih zarada bez ikave političke konotacije", rekao je Zarubica.

Nakon razgovora sa štrajkačima, on je razgovarao i sa predsjednicom Opštine Željkom Vuksanović i zatražio da budu dostupne obračunske liste zaposlenih, ukoliko, kako je rekao, “dođemo do rješnja u pregovorima sa Vladom. Zarubica je kazao da na pregovore sa Vladom, “kao socijalnim partnerom, idu sa dobrom vjerom”.

“Predstavnici Sindikata ponovili su zahtjeve po pitanju isplate zarada i informisali rukovodstvo Opštine da su u razgovorima sa Vladom Crne Gore i da očekuju da će Vlada obezbijediti isplatu “bar nekoliko zarada” zaposlenima", saopšteno je iz kabineta Vuksanović nakon sastanka.

On je kazala da će biti obezbijeđene obračun zarada, kako je tražila delagacija SSCG i predstavnici štrajkačkog odbora.

Vuksanović je obavijestila novinare da je upoznala je predstavnike SSCG “sa političkim sadržajem dopisa i saopštenja sindikalne organizacije na koje do sada iz Opštine nije odgovarano.”

“Nakon sto je upoznat sa takvim aktivnostima sindikalne organizacije generalni sekretar Duško Zarubica ponovio je da on i SSCG podržavaju samo sindikalne zahtjeve radnika i ograđuju se od svih političkih djelovanja", piše u saopštenju iz kabineta predsjednice Opštine.

Zaposlenima su juče stigle I jednokratne pomoći od po 100 eura iz ministrastva rada I socijalnog staranja, koje im je krajem prošle sedmice obećala minsitraka Kovačević.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” dijeljenje pomoći štrajkačima počelo je oko 13 sati u prostorijama kolašinske kancelarije Centra za socijalni rad.

Izvršna vlast u Kolašinu mjesecima čeka ralizaciju zaključaka Vlade, odnosno, granciju za kreditno zaduženje od sedam milona eura.

Tim iznosom bila bi omogućena ispalata zarada zaposlenima, vraćanje ranijih “nepovoljnih” kredita, bio bi odblokiran opštinski račun I izmireni dugovi dobavljačima.

Kako je ranije objasnio odbornik i član Glavnog odbora Socijldemokratske partije (SDP) Bojan Zeković “garancija za ne bi značila veće rashode državnog budžeta, jer je Skupština opštine Kolašin odlučila da se ove obaveze izmire iz sredstava Egalizacionog fonda koja joj pripadaju.”

Zeković je najavio i da će SDP tražiti reblans državnog budžeta, ukoliko Vlada ne ralizuje svoje zaključke.