Bojanić i Damjanović podnijeli amandman na dopunu zakona o stečaju

„Ovom normom se pravi jasna razlika u odgovornosti između vlasnika stečajnog dužnika koji je zloupotrebljavao upravljanje privrednim društvom i onog vlasnika čija je kompanija otišla u stečaj usled objektivnih okolnosti na koja nije mogao značajno uticati“, navedeno je u obrazloženju amandmana

13 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Mladen Bojanić, Foto: Zoran Đurić
16.06.2015. 20:13h

Poslanici Mladen Bojanić i Aleksandar Damjanović podnijeli su amandman na Predlog dopune zakona o stečaju, kojim se, kako su objasnili, pravi jasna razlika između vlasnika stečajnog dužnika koji je zloupotrebljavao upravljanje i onoga čije je preduzeće u stečaju usljed objektivnih okolnosti.

Prema amandmanu Bojanića i Damjanovića, u stečajnu masu ulazi i imovina većinskog vlasnika stečajnog dužnika, ukoliko se utvrdi da je stečaj nastao kao rezultat zloupotreba većinskog vlasnika u procesu upravljanja privrednim društvom prije otvaranja stečajnog postupka.

„Ovom normom se pravi jasna razlika u odgovornosti između vlasnika stečajnog dužnika koji je zloupotrebljavao upravljanje privrednim društvom i onog vlasnika čija je kompanija otišla u stečaj usled objektivnih okolnosti na koja nije mogao značajno uticati“, navedeno je u obrazloženju amandmana.

Skupština je danas završila raspravu o Predlogu dopune Zakona o stečaju, poslanika Demokratskog fronta (DF), koja podrazumijeva da u stečajnu masu ulazi i imovina većinskog vlasnika firme koja je u tom postupku.

Dopunu zakona su predložili poslanici DF-a, Milutin Đukanović, Branka Bošnjak, Vladislav Bojović i Janko Vučinić.

Vučinić je rekao da dopunu zakona čini samo jedna rečenica, koja, kako je ocijenio i pored toga ima veliku težinu.

„Njena težina je u tome da je mogla sriječiti sve ono što se desilo u Crnoj Gori u privredi, a to je pohara fabrika, hotela i preduzeća. Radnici su istjerani, neko sa otpremninama neko bez njih, ali je većina njih završila kao socijalni slučaj“, rekao je Vučinić