Ponovo smjerovi u gimnazijama?

Treba stvoriti uslove da se profilišu usmjerenja na kojima će se u većem obimu izučavati pojedine grupe predmeta

53 pregleda6 komentar(a)
Podgorička gimnazija, Foto: Zoran Đurić
15.06.2015. 07:26h

Crnogorske gimnazije mogle bi ponovo dobiti usmjerenja i to društveno-jezički, prirodno-matematički i sportski.

To piše u Predlogu strategija razvoja opšteg srednjeg obrazovanja u Crnoj Gori u narednih pet godina, koju je pripremilo Ministarstvo prosvjete i sporta.

U dokumentu se podsjeća na to da su Zakonom o gimnaziji iz 2002. različiti vidovi gimnazijskog obrazovanja - prirodno-matematički, društveno-jezički, opšti i matematičko objedinjeni, te da je gimnazijski program koncipiran kao opšti. Precizira se da je zamisao bila da se profilisanje smjerova sprovede kroz izborne predmete.

“Međutim, praksa pokazuje da se kriterijumi praćenja, vrednovanja i ocjenjivanja učenika često razlikuju kod obaveznih i izbornih predmeta. Izborne predmete učenici biraju nezavisno od budućeg obrazovanja, češće se odlučujući za predmete koji pripadaju grupi društvenih”, stoji u Predlogu strategije.

U Ministarstvu smatraju da je potrebno stvoriti uslove da se jasnije profilišu usmjerenja na kojima će se u većem obimu izučavati pojedine grupe predmeta: ”Usmjerenja u kojima preovladavaju prirodne nauke, matematika, jezici, društvene nauke”.

Ističu da je ovakvu vrstu specijalizacije moguće ostvariti kroz izborne predmete ili na drugi način: ”Potrebno je sagledati mogućnost izučavanja i polaganja predmeta obaveznog dijela maturskog ispita na dva nivoa.

Profilisanje usmjerenja moguće je ostvariti i kroz obavezne izborne predmete”.

Tvrde da bi se odabirom izbornih predmeta u skladu sa usmjerenjem učenika, omogućila bolja pripremljenost učenika za nastavak školovanja nakon završene gimnazije.

“Cilj usmjerenja je povećanje nivoa znanja učenika iz predmeta od značaja za pojedine studijske programe, odnosno za nastavak obrazovanja. Osim toga, nastavni plan i programi u cjelini za ove tipove gimnazije treba da budu uporedivi sa programima gimnazija razvijenih zemalja, kako bi se omogućila mobilnost učenika”, objašnjava se u dokumentu.