Saveljić: Nastupom na Svjetskoj izložbi privlačimo turiste i investitore

“Manifestacija ovog nivoa svakako nudi i mogućnost za brojne bilateralne susrete između predstavnika država učesnica, što je još jedan način da pružimo više informacija o onome što Crna Gora jeste i što nudi u svim sferama“, smatra Saveljić

83 pregleda1 komentar(a)
Ivan Saveljić, Foto: PKCG
14.06.2015. 10:08h

Nastup na svjetskoj izložbi Expo u Milanu trebalo bi da doprinese boljoj prepoznatljivosti Crne Gore, privlačenju turista i investitora, ocijenio je potpredsjednik Privredne komore (PKCG), Ivan Saveljić.

Saveljić, koji je i generalni komesar Crne Gore na Expo-u podsjeća da je izložba otvorena 1. maja u Milanu i na njoj se predstavlja 145 zemalja.

„Nakon više od dvije godine intenzivnih priprema nastupa Crne Gore na Expo-u, naš paviljon je otvoren 1. maja, baš kada i izložba. U skladu sa zaključkom Vlade, koja je potvrdila učešće Crne Gore na Expo-u još 2011. godine, Privredna komora, u saradnji sa državnim organima, sprovodi aktivnosti oko predstavljanja zemlje na najreprezentativnoj svjetskoj izložbi, koja se održava pod sloganom - Hraniti planetu. Energija za život“, rekao je Saveljić u intervjuu za Glasnik PKCG.

On je saopštio da je za prvih mjesec paviljon Crne Gore posjetilo više od 20 hiljada gostiju.

“Manifestacija ovog nivoa svakako nudi i mogućnost za brojne bilateralne susrete između predstavnika država učesnica, što je još jedan način da pružimo više informacija o onome što Crna Gora jeste i što nudi u svim sferama“, smatra Saveljić.

On je naveo da je enterijer crnogorskog paviljona rad arhitekte iz Brazila Marka Brajovića i spoj je crnogorske tradicije i savremenih tehnologija, pa predstavlja Crnu Goru kao zemlju velikih mogućnosti, ljepote i savremenog razvoja.

„Naš moto nastupa je Mala zemlja velikih mogućnosti. Projekat zaokružuje suštinske elemente naše tradicije i kroz umjetnički i arhitektonski prefinjen dizajn prezentuje ideju savremene Crne Gore i njenu ponudu koja u mnogim aspektima zavređuje pažnju“, objasnio je Saveljić.

Na Expo-u je obilježen Dan nezavisnosti Crne Gore, 21. maj, što je, kako je kazao, izazvalo veliku pažnju kako brojnih posjetilaca, tako i predstavnika, prije svega italijanskih medija.

Nakon ove manifestacije, ponudu je predstavila Nacionalna turistička organizacija, koja je za zvanice i posjetioce paviljona i Biomediteranskog klastera čiji je Crna Gora dio, osim promotivne turističke ponude pripremila i bogat kulturni program, i degustaciju nekoliko crnogorskih specijaliteta. Predstavila se i Turistička organizacija Budva, stavljajući akcenat na promociju Sea dance festivala.

Planirano je da svoj program i ponudu gostima Expo-a predstave i druge turističke organizacije, kao i kompanije koje realizuju velike projekte u Crnoj Gori.

„Tako će Luštica Development, uz čiju smo podršku realizovali koncert Miloša Kardaglića, prezentovati projekat Luštica Bay. Naravno, planirano je i još događaja kojima ćemo pokušati da predstavimo turističku, kulturnu i drugu ponudu, naše zemlje. Svakako, Expo će biti prilika i za organizovanje poslovnih susreta u koordinaciji prije svega Privredne komora Crne Gore i Privredne komora Milana“, rekao je Saveljić.

Prema njegovim riječima, univerzalna izložba Expo ima namjeru da predstavi u okviru zadate teme, a i nešto šire najbolje što zemlja učesnica ima i nudi, a čime se može privući interesovanje investitora, turista i drugih struktura.

„Naš paviljon dnevno u prosjeku posjeti oko 1.200 gostiju. Među njima ima onih koji znaju puno o Crnoj Gori, njenoj istoriiji, kulturi i aktuelnom trenutku i posjetilaca koji u paviljonu dobijaju prva saznanja o našoj zemlji, uz pomoć informatora - crnogorskih studenata u Italiji. Gosti postavljaju brojna pitanja u namjeri da saznaju više o nama i izražavaju zadovoljstvo strukturom i enterijeriom paviljona, kao i predivnim filmom koji se tokom dana projektuje na video zidu“, naveo je Saveljić.

Interesovanje je, kako je dodao, veliko i za promotivne materijale koje su pripremili Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Nacionalna i lokalne turističke organizacija.

„O tome najbolje svjedoči podatak da je za mjesec nastupa podijeljeno propagandnog materijala u koIičini koja je planirana za čitavo trajanje izložbe“, kazao je Saveljić.

Crnogorski paviljon je dio Biomediteranskog klastera u kojem je još 11 zemalja i, koje su, kako je naveo, razvile intenzivnu komunikaciju i saradnju, čemu je posebno doprinio organizator – klaster regiona Sicilija.

„Zahvaljujući tim aktivnostima, pripremili smo uspješan nastup i dogovorili mogućnosti korišćenja zajedničkih prostora unutar klastera. Sa Srbijom smo već unutar klastera realizovali zapaženu promotivnu akciju, a namjera je da slično radimo i sa drugima“, kazao je Saveljić.

Prema njegovim riječima, izložbe ovako visokog nivoa predstavljaju posebnu priliku za unaprijeđivanje saradnje na svim poljima među zemljama izlagačima.

„U svakom slučaju, za očekivati je da zahvaljujući nastupu na Expo-u doprinesemo boljoj prepoznatljivosti Crne Gore, koja bi trebala da rezultira povećanjem broja turista“, zaključio je Saveljić.