Pavlović: Agencija za zaštitu ličnih podataka štiti privatnosti režima

"Koliko juče je stavila tačku na napore MANS-a da otkrije nezakonito bogaćenje javnih funkcionera i pljačkanje državne imovine, a danas nastoji da stavi tačku na rad Komisije za praćenje istraga o napadima i ubistvima novinara“, navodi se u izjavi Pavlovića

2 komentar(a)
Koča Pavlović, Foto: Luka Zeković
12.06.2015. 10:51h

Agencija za zaštitu ličnih podataka (AZLP) postala je isključivi zaštitnik režimske privatnosti, ocijenio je polanik Demokratsko fronta, Koča Pavlović.

Agencija je ranije ocijenila da Uprava policije ne smije da omogući Komisiji za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija uvid u lične podatke fizičkih lica zabilježene u spisima iz izviđaja i prethodnog postupka.

Pavlović je kazao da se sada jasno pokazuje da je AZPL „projektovana i komponovana sa zadatkom da bude glavni zaštitnik privatnosti režimskih kriminalaca“.

„I Agencija se tako ponaša u svakom slučaju – koliko juče je stavila tačku na napore MANS-a da otkrije nezakonito bogaćenje javnih funkcionera i pljačkanje državne imovine, a danas nastoji da stavi tačku na rad Komisije za praćenje istraga o napadima i ubistvima novinara“, navodi se u izjavi Pavlovića.

Prema njegovim riječima, AZPL je odigrala ključnu ulogu i u „sudaniji“ koju je kao predsjednik Anketnog odbora u aferi „Snimak“ imao sa MONSTAT-om.

Pavlović je kazao da je Upravni sud čak dva puta donio identičnu i pravosnažnu presudu u njegovu korist, a da je MONSTAT oba puta odbio da postupi po tim presudama i da mu dozvoli uvid u tražene podatke.

„Tada je na scenu stupila AZLP, i dala mišljenje, bolje reći alibi MONSTAT-u i Upravnom sudu, da u trećem postupku, u identičnom pravnom poslu, donese potpuno drugačiju presudu“, rekao je Pavlović.

Bilo je to, kako je naveo, jednoglasno donijeto Mišljenje AZLP, koje je jasno pokazalo da je Agencija režimska institucija koja je svojim „stručnim tumačenjima Zakona“ omogućila nastavljanje režimske prakse izbornih krađa i prevara uz pomoć nelegitimnog biračkog spiska.

Pavlović je kazao da je dosadašnji rad AZLP, koja je istovremeno i Agencija za slobodan pristup informacijama, pokazao sumanutost te zakonom propisane dvojnosti.

„Vrlo brzo se ovaj šizofreni organ – koji istovremeno treba da štiti pravo javnosti da zna, kao i pravo režima da tu prirodnu želju javnosti ograniči, svrstao na samo jednu stranu, onu režimsku“, ocijenio je on.

Crna Gora je, tvrdi Pavlović, danas država bez ikakvog zaštitnika prava javnosti na slobodan pristup informacijama.

„Jer se Agencija potpuno 'svela', potpuno redukovala, i postala isključivi zaštitnik režimske privatnosti“, zaključio je Pavlović.