Prerane predizborne muke Džeba Buša

Pokazalo se, navodi američki list, da je prvobitna pretpostavka Bušove kandidature prema kojoj će hrabar i žustar početak uplašiti potencijalne rivale i pomoći mu da savlada teret prezimena, zapravo pogrešno navođena

0 komentar(a)
Džeb Buš, Foto: Beta-AP
11.06.2015. 14:32h

Američki predsjednički kandidat iz redova Republikanske stranke Džeb Buš bilježi negativne poene i prije početka predizborne kampanje, počev od neadekvatne lokacije za sastanke i neočekivanog angažovanja novih savjetnika, do ocjena u republikanskom taboru da su mu planovi previše optimistični.

"Vašington post" piše da su strateške greške koje je Buš, sin i brat dva bivša predsjednika SAD i nekadašnji guverner Floride, pravio u proteklih šest mjeseci, pogoršane unutrašnjim razdorom u njegovom timu, što je kulminiralo promjenama u sastavu osoblja nekoliko dana pred početak zvanične predizborne kampanje u ponedjeljak.

Pokazalo se, navodi američki list, da je prvobitna pretpostavka Bušove kandidature prema kojoj će hrabar i žustar početak uplašiti potencijalne rivale i pomoći mu da savlada teret prezimena, zapravo pogrešno navođena.

U ovonedjeljnim intervjuima, desetine Bušovih podržavalaca i obaviještenih republikanaca su priznale da će on teško moći da ispuni prenaduvana očekivanja i prikupiti 100 miliona dolara u prvoj polovini godine.

List primjećuje i da Bušovi razgovori sa glasačima ponekad više podsjećaju na srednjoškolska predavanja nego na razoružavajuće privlačenje glasača, te mu je reputacija u anketama opala sa ranga mogućeg predvodnika na poziciju jednog od pregršt kandidata koji streme ka vrhu sve popunjenije liste.

U jednoj od neočekivanih odluka, Buš se okružio 650-članom mrežom pomoćnika koji su za njega radili dok je bio guverner, a angažovao je i 21 veterana iz administracije svog brata i oca da ga savjetuju o spoljnoj politici, što je izazvalo nezadovoljstvo i razdor među njegovim starijim saradnicima.

Pogrešan potez bio je i izbor neobične lokacije za redovne sastanke osoblja Bušovog tima - riječ je o hotelu unutar terminala na aerodromu u Dalasu, koji donatori i republikanci smatraju neprikladnim za kampanju čija je baza trebalo da bude na Floridi.

Buš se, takođe, "spotakao" o svoje obećanje da neće skrenuti udesno kako bi došao do nominacije već da će se zadržati na sredini u pogledu imigracije i obrazovanja, ali se ispostavilo da je pri tome više u raskoraku sa baznim stavovima stranke nego što je mudro pragmatičan.

Nespretne greške koje je Džeb Buš pravio u proteklih šest mjeseci srozale su imidž ovog republikanca, koji je želio da se predstavi kao jedini iz redove te partije koji je spreman za predsjedničku dužnost, zaključuje "Vašington post".