Bojović: Administracija zagorčava živote građana

Bojović je naveo da je adminsitracija postala darovita u tome da svaku izmjenu zakona ili sopstvenu reorganizaciju pretvori u konfuziju i višestruku štetu po građane i privredu

63 pregleda6 komentar(a)
Rade Bojović, Foto: Savo Prelević
11.06.2015. 09:29h

Građanski pokret Ujedinjena reformska akcija (URA) ukazuje na očiglednu nesposobnost vladajuće koalicije da inače politizovanu i traljavu administraciju dovede u red. URA će u okviru svog programa upravnih reformi zahtijevati da se prekine sa fingiranim promjenama i institucionalnom zbrkom. Temeljita rekonstrukcija administracije, uz otvoreno pitanje osnivanja kvalitetnog resora za javnu upravu, postaje bitan uslov za diskusiju o pravnoj i odgovornoj državi koja postoji zbog građana i privrede, a ne zbog stranačkih i privatnih interesa, saopštio je potpredsjednik GP URA Rade Bojović.

"Neefikasnost i konfuzija u administraciji motivisana različitim razlozima, od koruptivnih do poslovične ljenosti, svakim danom je uočljiva. Rijetkost je da katastarski organi poštuju rokove o upisima u katastar nepokretnosti, da se građevinske dozvole izdaju u propisanom roku, da se konačno privede kraju obesmišljeni postupak restitucije, da se razne javne isprave i dozvole izdaju građanima u propisanim prekluzivnim rokovima ili da se nostrifikuju strane diplome u zakonskom roku koji je inače postao literarna fikcija".

Bojović je naveo da je adminsitracija postala darovita u tome da svaku izmjenu zakona ili sopstvenu reorganizaciju pretvori u konfuziju i višestruku štetu po građane i privredu.

"Najsvježiji je primjer vezan za neprimjenjivi i u mnogo čemu besmisleni Zakon o strancima ili recimo za novi šalterski sistem rada MUP-a u Podgorici koji se pretvorio u višečasovno mučenje za građane da bi pribavili bilo koji lični dokument i maltretiranje stranih investitora", naveo je Bojović.

Potpredsjednik GP URA dodaje da javnost godinama sluša poruke i čita izvještaje vladajućih političara i visokih državnih službenika o napretku koji je ostvaren u reformi javne uprave.

"Problem je u tome što stvarnost demantuje izjave i izvještaje i što se privreda i građani sve više suočavaju sa administracijom koja ignoriše javni interes i zagorčava svakodnevni život. Crnogorska birokratija, kako vrijeme protiče i uprkos procesu pridruživanja EU, sve više postaje prepreka stvaranju zakonite, odgovorne i efikasne javne vlasti. Brojni propisi iz različitih oblasti se ili ne poštuju ili se tumače na način koji građanima i kompanijama otežavaju život i poslovanje. Pri tome, savjesni i sposobni službenici koji pripadaju manjini ne mogu ispraviti jednu odavno nakrivo nasađenu administraciju", zaključio je Bojović.