Rumunija: Parlament odbio zahtjev za ukidanje imuniteta Ponti

Ponta je izjavio je stranim novinarima da je razmišljano da podnese ostavku, pošto su ga obavijestili da je bio osumnjičen u istrazi o korupciji, ali je odlučio da ostane, kako bi osigurao političku stabilnost

0 komentar(a)
Viktor Ponta, Foto: Reuters
09.06.2015. 10:01h

Rumunski parlament odbio je danas sa 231 glasom protiv, zahtjev antikorupcijskog tužilaštva da ukine imunitet premijeru Viktoru Ponti, zbog istrage o sukobu interesa.

Antikorupcijski tužioci su 5. juna podigli optužbu za korupciju protiv Ponte, koja uključuje saučesništvo u utaji poreza od 2007. do 2008. godine, za vrijeme dok je bio u parlamentu, sukob interesa i pranja novca.

Predsjednik Klaus Johanis pozvao je prošle nedelje Pontu da podnese ostavku, prenose agencije. On je izjavio da bi bilo bolje da cijela valda podnese ostavku, a ne samo Ponta.

Ponta je izjavio je stranim novinarima da je razmišljano da podnese ostavku, pošto su ga obavijestili da je bio osumnjičen u istrazi o korupciji, ali je odlučio da ostane, kako bi osigurao političku stabilnost.

Ponta je smatra da bi ostavka njegove vlade mogla da prouzrokuje političku krizi u narednih tri, četiri ili pet mjeseci".

Ponta je rekao da će saradjivati sa tužiocima i porekao nezakonite radnje, dodajući da bi podnio ostavku da je ministar. Pri tom je dodao da bi politička kriza bila "neočekivan poklon" za Rusiju koja ima hladne odnose sa Rumunijom.