Makedonija očekuje osvetničke akcije u Kumanovu

"Imamo operativna saznanja i u vezi sa tim uputili smo naređenja da se podignu mjere bezbjednosti", rekao je portparol MUP-a Ivo Kotevski, navodeći da planovi ove, neimenovane grupe, obuhvataju "otmice funkcionera MUP-a i napade na vitalne državne objekte"

56 pregleda4 komentar(a)
Kumanovo, Foto: Beta-AP
08.06.2015. 15:48h

Makedonska policija ima "operativna saznanja" da pristalice "kumanovske grupe" spremaju osvetničke napade u Makedoniji. Policija podigla mjere bezbednosti.

"Imamo operativna saznanja i u vezi sa tim uputili smo naređenja da se podignu mjere bezbjednosti", rekao je portparol MUP-a Ivo Kotevski, navodeći da planovi ove, neimenovane grupe, obuhvataju "otmice funkcionera MUP-a i napade na vitalne državne objekte", javlja agencija Meta, a prenosi RTS.

Makedonski bezbjednosni izvori nisu mogli da ocijene u kojoj su mjeri ozbiljne informacije na osnovu kojih je policija podigla nivo pripravnosti, ali su, od sukoba u Kumanovu prije mjesec dana, brojne albanske formacije, putem interneta, najavljivale osvetu za smrt desetorice pripadnika "kumanovske grupe".

Upozorenje je uslijedilo svega nekoliko sati pošto je tužilaštvo u Skoplju najavilo da će proces protiv zarobljenih pripadnika "kumanovske grupe" početi na jesen, kao i da će biti optuženi za terorizam.

Ni mjesec dana nakon sukoba u Kumanovu nije sasvim jasno kakve je motive imala grupa naoružanih Albanaca, koja se u tom gradu sukobila sa makedonskim snagama bezbjednosti.

Sahrana nekih od njih, održana na Kosovu, poslužila je za paradiranje uniformi Oslobodilačke nacionalne armije, koja je rasformirana Ohridskim sporazumom 2001. godine.

B92.net