Uljarević: Poraz Brajovića je i poraz procjene DPS-a

Ipak bi, kako je dodala, bilo naivno vjerovati da je kriza SDP-a prošlost nakon završetka Kongresa

83 pregleda9 komentar(a)
Daliborka Uljarević, Foto: Savo Prelević
08.06.2015. 11:19h

Rezultat glasanja na Kongresu Socijaldemokratske partije (DPS) poraz je i logističke podrške i političke procjene Demokratske partije socijalista (DPS), koja je kandidata Ivana Brajovića podržavala kroz razne forme, smatra izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje, Daliborka Uljarević.

Ranko Krivokapić ponovo je, na osmom Kongresu SDP-a, glasovima 197 delegata, izabran za lidera te stranke. Krivokapić je dobio 35 glasova više od protivkandidata Brajovića, za kojeg su glasala 162 od ukupno 362 delegata, dok su tri listića bila nevažeća.

„Rezultat glasanja na kongresu SDP-a sa jedne strane predstavlja značajnu pobjedu za Krivokapića i njegove pristalice u SDP-u, a sa druge strane, osim poraza kandidata Brajovića, možemo konstatovati i poraz koji je doživjela logistička podrška i politička procjena DPS-a podržavajući ga kroz razne forme, a najviše kroz medije u kojima DPS ima veliki uticaj“, kazala je Uljarević agenciji MINA.

Ipak bi, kako je dodala, bilo naivno vjerovati da je kriza SDP-a prošlost nakon završetka Kongresa.

„Naprotiv, Krivokapić će morati puno da radi na potvrđivanju svog liderskog legitimiteta, dok će druga strana, svjesna da Krivokapić ima spremne kadrovske zamjene, u narednom periodu pokušati da opstane u SDP-u po svaku cijenu i da se bori za kontrolu nad partijskim organima, kako bi slabila Krivokapića“, rekla je Uljarević.

Ona je ocijenila da su razlike u SDP-u velike. „Tako da će za sve u ovoj partiji biti veliki izazov da izdrže iskušenja pred kojima se nalaze“.

„Postoji nekoliko mogućih raspleta u SDP-u i svi će zavisiti od procjene političkih i partikularnih interesa. Ipak, najmanje vjerovatan scenario je da će se tenzije smiriti, a partija nastaviti da bez značajnijih promjena boravi u koaliciji sa DPS-om“, smatra Uljarević.

Prema njenim riječima, razlike su jasno vidljive i najvećim dijelom nepomirljive.

Radi se o, kako je kazala, dva politička pogleda, iako i jedan i drugi kao prvog partnera i dalje vide DPS. „Dio SDP-a koji predvode Brajović, Lazović i Orlandić primarno želi opstanak koalicije sa DPS-om bez „pravljenja problema“ i neće se lako pomiriti sa porazom na Kongresu“.

„Dok Krivokapić zna da se ne može vratiti na početak, da se vidovi saradnje sa opozicijom moraju unaprijeđivati, svjestan je da će na tome u nastupajućem periodu raditi i DPS sa idejom da dođe do promjene odnosa snaga u vladajućoj koaliciji“, navela je Uljarević.

Kako je rekla, ostaje da se vidi ko će u toj igri moći na kraju imati realan politički profit.

„Ali jedno je sigurno, očekuje nas period ubrzane transformacije i preraspodjele na političkoj sceni“, poručila je Uljarević.

Ona smatra da je u crnogorskom političkom kontekstu najinteresantnije to što DPS ne može da se osloni na to da će njegov koalicioni partner SDP unaprijed podržati sve njegove odluke, a to svakako, dodala je, daje određenu dinamiku političkoj sceni.

„Naravno, bilo bi dobro da osim dinamike imamo i sve argumentovanije političke diskusije i odluke koje će proći testove javnog interesa, a neće kao do sada biti u najvećoj mjeri u službi partikularnih interesa“, zaključila je Uljarević.