Slovenačko Delo ima novog vlasnika

0 komentar(a)
Delo, Foto: Screenshot
04.06.2015. 10:20h

Novinsku kuću lista Delo za 7,3 miliona eura prodala je Pivovara Laško idrijskoj kompaniji FMR - Finansiranje i upravljanje investicijama, koja je na taj način postala vlasnik u Sloveniji najčitanijih Slovenskih novica i štamparije.

Listovi Delo, Slovenske novice i štamparija su tri temelja novinske kuće Delo, a kupac FMR je obećao da će biti dugoročni vlasnik, koji će podržavati razvoj medijske kuće na strateškom, tehnološkom i kadrovskom području.

U kompaniji FMR navode da su svjesni da Delo ima "posebnu ulogu u slovenačkom medijskom prostoru, koju kreira sadržajem svojih izdanja i time je odgovorno prije svega svojim čitaocima". Novi vlasnici takođe kažu da će se "truditi da dobrima korporativnim upravljanjem doprinesu da Delo uspješno posluje i na taj način stvara dobre temelje za očuvanje i razvoj istraživačkog i nezavisnog novinarstva u skladu sa novinarskim kodeksom i etikom".

Novi vlasnik od uprave Dela očekuje da posluje sa dobitkom "što je i jedan od najvažnijih razloga za kupovinu".

U komentaru na prvoj stranici jutrošnjeg broja se pored ostalog ističe da "medijsko vlasništvo ne znači samo odgovorno upravljanje kompanijom, već i poštovanje uredničke nezavisnosti", a Udruženje novinara tim povodom pored ostalog naglašava da kupovina Dela "prevazilazi samo ekonomski aspekt investicije", kao i da bi "novi vlasnik morao otkriti i finansijsku konstrukciju kupovine i takođe programske okvire".