Šreder: Rusija ima alternativu za Evropu, a Evropa za Rusiju nema

"Budućnost Evrope je samo sa Rusijom", rekao je Šreder, koji važi za Putinovog prijatelja

7 komentar(a)
Gerhard Šreder, Foto: BETAPHOTO
02.06.2015. 08:36h

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder kritikovao je samit Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G7) zato što se održava bez ruskog predsjednika Vladimira Putina i rekao da je bila greška što šef Kremlja nije pozvan na taj skup u bavarskom dvorcu Elmau i da je budućnost Evrope samo sa Rusijom.

Upravo kada postoje različite pozicije, čovjek mora razgovarati, rekao je Šreder za "Rajniše post" i dodao da se na samitu G7, koji se ovog vikenda održava, upravo to moglo učiniti.

"Smatram da je bila greška što ruski predsjednik nije pozvan na taj samit", rekao je Šreder i dodao da Rusija ima alternativu za Evropu, a Evropa za Rusiju nema.

"Budućnost Evrope je samo sa Rusijom", rekao je Šreder, koji važi za Putinovog prijatelja.

Sama kancelarka Njemačke Angela Merkel rekla je još početkom godine da ne računa sa dolaskom Putina na samit G7 i to povezala sa ukrjainskom krizom.

Ovog vikenda se u dvorcu Elmau, uz angažman čak 25.000 policajaca, održava samit G7 za koji kritičari kažu da je preskup, mjesto nadomak Garmiš-Partenkirhena neodgovarajuće, a političari nesposobni da riješe nagomilane probleme.

G7 će se baviti pitanjima rješenja političkih kriza, od ukrajinske, do bliskoistočne, privrednim temama, ali i zaštitom mora, žena i radnih odnosa, kao i drugim temama svjetskog značaja, najavljuju organizatori, a mediji pišu da je u okolini dvorca već vanredno stanje i da se sigurnosni organi plaše nasilnih demonstracija protivnika G7 i globalizacije.

Kada je, međutim, riječ o Šrederu, on od početka izbijanja ukrajinske krize daje drugačije izjave od ostalih evropskih i njemačkih političara iznoseći razumijevanje za poziciju Moskve.

Šreder je tako ovih dana rekao da bi on, da je kancelar, bez sumnje, ove godine bio na paradi u Moskvi povodom 70. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata i podsjetio da je nacistička Njemačka tadašnjem Sovjetskom savezu nanijela neizmjerni bol.

"Pokazati odgovornost za to, smatram ispravnim.Primio sam k znanju da kancelarka Angela Merkel, uzimajući u obzir međunarodne okolnosti, nije išla. Ja bih donio drugačiju odluku. Merkelova je, međutim, bila dan kasnije u Moskvi i zajedno sa ruskim predsjednikom položila vijenac.To je bio dobar signal za njemačko- ruske odnose", pohvalio je Šreder postupke Merkelove.

On je na pitanje tablioda "Bild" da li bi i danas za Putina rekao da mu je prijatelj, odgovorio potvrdno.

"Da, sigurno", rekao je Šreder i, povodom događaja u Ukrajini, ocijenio da se istorija i aktuelna situacija moraju odvojiti jedno od drugog i da bez obzira na to što se čovjek ne može slagati sa svim što sadašnja ruska vlada čini, mora se priznati da postoji istorijska odgovornost.

On je to objasnio i činjenicom da je za vrijeme iračkog rata, kada su Njemci bili protiv, Njemačka uprkos tome i dalje štitila američke kasarne u Njemačkoj.

Kada je riječ o odnosima prema Rusiji i Putinu, Šreder je rekao da se mora znati da u Rusiji postoje određeni strahovi, na koje jedan ruski predsjednik mora da reaguje.

"Zato nije uvijek ispravan način, na koji se zapad odnosi prema Rusiji. U ukrajinskom pitanju se uvijek govori samo o pooštravanju i produžetku sankcija prema Rusiji. Zašto se zapadni političari jednom ne upitaju da li se mogu sankcije ublažiti ili ukinuti, kada se radi o napretku u Ukrajini", rekao je Šreder.