Uprava za vode: Zahtjevu mještana Botuna nije moguće udovoljiti

Iz Uprave za vode je saopšteno da su predstavnici te institucije u pratnji inspektora danas obišli korito Morače kako bi napravili neposredan uvid u stanje i dešavanja na terenu. "Konstatovano je da je situacija vrlo zabrinjavajuća, a zbog značajnog broja onih koji su i danas zatečeni u nelegalnoj eksploataciji"

130 pregleda2 komentar(a)
Protest mještana, Botun, Foto: Boris Pejović
18.10.2018. 17:14h

Zahtjevu mještana Botuna da im se dozvoli rad sa njihovim kapacitetima, kamionima, utovarnim kašikama, u eksploataciji šljunka iz korita Morače nije moguće udovoljiti u ovom trenutku iz više razloga, saopšteno je danas "Vijestima" iz Uprave za vode koja pripada Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Više mještana sela Botun zabranilo je juče nakratko rad firmama koje regulišu tok Morače u tom dijelu Zete, tvrdeći da eksploatišu šljunak uz dozvolu Ministarstva poljoprivrede.

U saopštenju Uprave za vode se dodaje da je na zahtjev mještana Botuna, koji su se juče okupili i izrazili nezadovoljstvo radovima na Projektu regulacije rijeke Morače od Botuna do Ponara i radom Uprave za inspekcijske poslove (UIP) danas održan sastanak u Upravi za vode.

"Sastanku sa direktorom Uprave za vode Damirom Gutićem prisustvovala su tri predstavnika mještana Botuna, kao i vodoprivredni inspektor. Na tom dijelu Morače, sprovodi se Projekat regulacije, sa potpisanim ugovorima sa tri izvođača radova, sa nadzornim organom koji prati izvođenje radova koji se sprovode određenom dinamikom, u skladu sa ugovorima. Naglašavamo, cilj izvođenja ovog projekta nije eksploatacija, već regulacija rijeke Morače, a sav izvučeni višak materijala evidentira se i na njega se plaća zakonom utvrđena naknada. Predstavnicima mještana predloženo je da kroz institucije sistema uđu u procedure, kako bi se, eventualno, sljedeće godine, uključili u proces dodjele koncesije ili regulacije određene dionice.", kazali su iz Uprave za vode.

Danas obišli korito Morače

Iz Uprave za vode je saopšteno da su predstavnici te institucije u pratnji inspektora danas obišli korito Morače kako bi napravili neposredan uvid u stanje i dešavanja na terenu.

"Konstatovano je da je situacija vrlo zabrinjavajuća, a zbog značajnog broja onih koji su i danas zatečeni u nelegalnoj eksploataciji o čemu su napravljeni video i foto zapisi. Takođe, stepen degradacije vodnog i poljoprivrednog zemljišta u blizini riječnog korita poprima zabrinjavajuće razmjere. Ovakva situacija biće povod koordinirane akcije više nadležnih institucija kako bi se ovom problemu stalo na kraj", rekli su iz Uprave za vode.