Potrošači teško ostvaruju svoja prava

Predstavnici CEZAP-a su kazali da je vrlo teško dokazati da se određena vrsta robe, najčešće tehnički uređaji, namjerno proizvodi tako da se pokvare odmah po isteku garancije

2 komentar(a)
kupovina, trgovina, prodavnica, Foto: Boris Pejović
31.05.2015. 13:09h

Ostvarivanje prava potrošača u Crnoj Gori je često težak i dug proces zbog čega treba više raditi na njihovoj i edukaciji trgovaca, a sve u cilju postizanja boljih rezultata u toj oblasti, smatraju u Centru za zaštitu potrošača (CEZAP).

Predstavnici CEZAP-a su kazali da je vrlo teško dokazati da se određena vrsta robe, najčešće tehnički uređaji, namjerno proizvodi tako da se pokvare odmah po isteku garancije.

“Skoro isto toliko je teško dokazati i ostvariti prava po osnovu garancije. Na primjer, ako neko kupi proizvod sa garancijom od dvije godine pa se proizvod na početku garantnog roka pokvari, prođe po pola godine i više dok se dokaže da kupac nije prouzrokovao kvar”, rekli su agenciji Mina-business iz CEZAP-a.

Na putu ostvarenja svojih prava kupac, kako su naveli, nažalost mora da savlada više prepreka. Na prvom koraku je trgovac, drugom serviser, trećem proizvođač.

“Takođe, nerijetko se dešava da građani nijesu dovoljno upoznati sa zakonom odnosno pravima koja imaju kao potrošači, pa to dovodi do propuštanja zakonom određenih rokova, i samim tim gubitka određenih potrošačkih prava”, ocijenili su iz CEZAP-a.

S druge strane, kako su dodali, sami trgovci često nedovoljno poznaju Zakon o zaštiti potrošača, što se može zaključiti iz odgovora na prigovore potrošača i informisanja potrošača o pravima koja im pripadaju.

“Isto tako, neažurnost u obradi zahtjeva i neblagovremeno reagovanje na njih dovodi do toga da se ne mogu dobiti informacije potrebne za rješavanje problema potrošača ili su povratne informacije nepotpune”, precizirali su iz CEZAP-a.

Stoga, u CEZAP-u smatraju da treba više raditi na edukaciji potrošača i trgovaca.

“Smatramo da postoji potreba za boljim zakonskim regulisanjem ove oblasti jer, iako je krajem jula prošle godine počeo da se primjenjuje novi Zakon o zaštiti potrošača, on sadrži mnoge nepreciznosti i nedostatan je u tom smislu. Zbog toga se i radi na izmjeni i dopuni određenih, spornih, odredbi tog Zakona”, objasnili su iz CEZAP-a.

Pored bolje zakonske regulative, uključenost nadležnih državnih institucija je, kako su zaključili, itekako od velikog značaja i trebalo bi da se poveća, jer postupajući po odredbama zakona, državne institucije, odnosno nadležni inspekcijski organi preduzimaju i izriču odgovarajuće mjere trgovcima.