IAEA: Zastoj u istrazi iranskog nuklearnog programa

IAEA je koncentrisana na 12 navodnih aktivnosti koje ukazuju na pokušaje Irana da napravi nuklearno oružje, uključujući sumnju da je Teheran radio na razvoju nuklearnog punjenja za rakete

0 komentar(a)
nuklearni reaktor, Foto: Shutterstock
29.05.2015. 14:00h

Agencija UN za nuklearnu energiju (IAEA) izvijestila je o zastoju u istrazi nuklearnog programa Irana, izjavili su danas pojedini zvaničnici te agencije.

Diplomate su govorile pod uslovom da ne budu imenovani, jer nisu ovlašćeni da daju izjave o ovom povjerljivom izvještaju, najvažnijem u nizu redovnih izvještaja IAEA o iranskom nuklearnom programu.

Najnoviji izvještaj ima veći značaj nego raniji jer od njega zavisi da li će biti zaključen konačni dogovor svjetskih sila sa Iranom, kome u zamjenu za garancije da neće proizvoditi nuklearno oružje, treba da budu ukinute sankcije.

Teheran i velike sile grupe 5+1 (Kina, Sjedinjene Američke Države, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Njemačka) su zaključile okvirni sporazum 2. aprila. Da bi se taj sporazum bio definitivan, IAEA treba da potvrdi da se Iran nuklearnom energijom bavi prije svega u mirnodopske svrhe.

Iran, sa druge strane, negira bilo kakav rad na ovoj vrsti oružja, i navodi da su optužbe zasnovane na lažnim dokazima iz Izraela, SAD i drugih.

Vašington nastavlja da insistira da ukidanje sankcija zavisi od mogućnosti IAEA da podrobno ispita optužbe protiv Irana i da dostavi svoju procjenu situacije.

IAEA je koncentrisana na 12 navodnih aktivnosti koje ukazuju na pokušaje Irana da napravi nuklearno oružje, uključujući sumnju da je Teheran radio na razvoju nuklearnog punjenja za rakete. Agencija UN je počela istragu prošle godine tražeći informacije o manje osjetljivim pitanjima.

Iran tvrdi da se eksperimenti u vezi sa eksplozivima obavljaju za civilne potrebe i nisu povezani sa nuklearnim oružjem.

U povjerljivom izvještaju IAEA, koji je izdat juče, a do koga je došla američka agencija Asošijeted Pres, navodi se da je Teheran dostavio neke tražene informacije u vezi sa eksperimentima, ali da i dalje nastavlja da odugovlači ulazak u narednu fazu istrage.

Od avgusta, kako piše u izvještaju, Iran još nije predložio nikakve nove praktične poteze da bi istraga napredovala.

Agencija UN-a traži da razgovara sa zvaničnicima koji su osumnjičeni da učestvuju u istraživanjima i razvoju oružja. Takođe, Agencija želi da posjeti lokacije koje se koriste za te poslove. Međutim, kako se razgovori Irana i svjestkih sila približavaju zadatom kraju juna, iranski funkcioneri sve češće navode da neće dozvoliti takvo ispitivanje ili obilazak.

"Agencija je i dalje zabrinuta zbog mogućnosti da se u Iranu obavljaju nepoznate nuklearne aktivnosti, u koje su uključene vojne organizacije, uključujući i aktivnosti u vezi sa razvijanjem nuklearnog punjenja za rakete", piše u izvještaju.

"Od Irana se traži puna saradnja sa Agencijom na svim važnim pitanjima, a posebno onim koja dovode do bojazni od moguće vojne dimenzije iranskog nuklearnog programa, što uključuje da se bez odlaganja omogući pristup svim lokacijama, opremi, osoblju i dokumentima koje Agencija traži", dodaje se u izvještaju.