Dojava o podmetnutoj bombi na Kongresu Fife u Cirihu

2 komentar(a)
Blater, Foto: Reuters
29.05.2015. 12:02h

Švajcarska policija saopštila je da je danas oko 11 sati dobila dojavu o podmetnutoj bombi na Kongresu Svjetske fudbalske federacije (Fifa) u Cirihu, prenosi Eurosport.

U Cirihu bi danas trebalo da se održe izbori za predsjednika Fife, na kojima su kandidati aktuelni prvi čovjek svjetske kuće fudbala Sep Blater i jordanski princ Ali Bin el Husein.

Blater traži novi mandat uprkos krizi u Fifi

Predsjednik Svjetske fudbalske federacije (Fifa) Sep Blater traži novi mandat na toj funkciji uprkos velikom skandalu i hapšenju čelnika te organizacije zbog korupcije.

Švajcarske vlasti su u srijedu na zahtjev SAD uhapsile sedmoricu čelnika Fife u sklopu istrage o korupciji, što je najveći skandal u 111-godišnjoj istoriji svjetske kuće fudbala.

Izbori za predsjednika Fifa održaće se danas, a 209 članica te organizacije biraće između aktuelnog predsjednika Sepa Blatera, koji je na čelu 17 godina i traži peti mandat i jordanskog princa Alija bin el-Huseina.

Šest federacija će glasati na današnjim izborima. Afrika (CAF) ima 56 glasova, Evropa (UEFA) 53, Azija (AFC) 46, Severna i Centralna Amerika (CONCACAF) 35, Okeanija 11 i Južna Amerika (CONMEBOL) 10 glasova.

Prije početka glasanja kandidati će imati priliku da razgovaraju sa članicama Fife ukupno 15 minuta. Predsjednik Evropske fudbalske unije (Uefa) Mišel Platini zatražio je od Blatera da napusti funkciju i upozorio da bi evropske federacije mogle da razmatraju mogućnost bojkota Svjetskog prvenstva, ako se ne promijeni predsjednik Fife.

BBC je prenio da će u slučaju Blaterove pobjede Uefa tražiti da se održi vanredni kongres Fife, a ako se 20 odsto članica složi, taj sastanak mora da se organizuje u roku od tri mjeseca.

"O svim stvarima smo razgovarali", rekao je predsjednik škotskog saveza Stjuart Regan.

Blater je 1998. godine prvi put izabran za predsjednika Fife kada je naslijedio Žoaoa Avelanža. Tada je pobijedio bivšeg predsjednika Uefe Lenarta Johansona.

Drugi mandat Blater je dobio 2002. godine kada je dobio više glasova od predsjednika CAF Ise Hajatua, a treći 2007. godine kada nije imao protivkandidata.

Švajcarac je 2011. godine četvrti put izabran za predsjednika Fife i ni tada nije imao protivkandidata, pošto se predsjednik AFC Mohamed bin Hamam povukao iz trke, poslije suspenzije koju je dobio zbog sumnje da je umiješan u korupciju.

Svih 209 članica Fife glasaće za predsjednika

Svih 209 članica Svjetske fudbalske federacije (Fifa) biraće danas predsednika te organizcije, odlučeno je na kongresu u Cirihu. Fifine članice su glasanjem 183:16 dozvolile da delegacije Gvineje Bisao, Sao Tome i Principea, Montserata i Južnog Sudana učestvuju u današnjem izboru za predsjednika.

Njihovo učešće je bilo neizvjesno zbog pravila prema kome su reprezentacije tih federacija morale da igraju u najmanje dva takmičenja pod okriljem Fife u prethodne četiri godine.

Generalni sekretar Fife Žerom Valke rekao je da je Južni Sudan "poseban slučaj", pošto je tek 2012. godine ušao u Fifu.

Za predsjednika Fife kandidovali su se Sep Blater, koji traži svoj peti mandat i jordanski princ Ali bin el-Husein.

Aktivista na kratko prekinuo kongres Fife

Pro-palestinski aktivista danas je na kratko prekinuo kongres Svjetske fudbalske federacije (Fifa), poslije uvodnog govora njenog predsednika Sepa Blatera.

Aktivista je držao crveni karton i uzviknuo "Crveni karton rasizmu", kako bi privukao pažnju na kampanju koja se bori protiv odluke izraelskih bezbjednosnih snaga da ograniče kretanje fudbalera u pojasu Gaze.

Blater je poslije toga zatražio od obezbjeđenja da izvedu muškarca iz sale.

"Zamolio bih vas da provjeravate ulaze u ovu salu", rekao je Blater. Osim izbora za predsjednika Fife, na dnevnom redu Kongresa biće i predlog Fudbalskog saveza Palestine da se suspenduje Fudbalski savez Izraela iz Fife i svjetskog fudbala.

Blater je nedavno rekao da ne podržava taj zahtjev.