Novi nazivi ulica u Ulcinju: Most je Teutin, Skenderbeg ostaje, a Štoj dobija brojeve

Ulcinjski parlament je 2001. godine usvojio odluku o preimenovanju ulcinjskih ulica i trgova, ali je Ustavni sud dvije godine kasnije poništio

609 pregleda31 komentar(a)
Bulevar Đerđ Kastrioti Skenderbega, Foto: Samir Adrović
27.05.2015. 13:44h

Novi most na Port Mileni ponijeće ime ilirske kraljice Teute, svi gradski bulevari i veće saobraćajnice zadržaće postojeća imena, dok će ulice u Štoju dobiti brojeve, to je siže predloga odluke o imenovanju ulica i trgova koji bi trebalo da se pred odbornicima nađe na zasijedanju polovinom juna.

Ulcinjski parlament je 2001. godine usvojio odluku o preimenovanju ulcinjskih ulica i trgova, ali je Ustavni sud dvije godine kasnije poništio.

"Komisija je završila rad i očekujemo usvajanje odluke, budući da smo novim predlogom otklonili nedostatke zbog kojih je Ustavni sud 2003. godine usvojio žalbu SNP-a", kazao je Vijestima šef lokalnog parlamenta Fuad Hadžibeti.

Kako je naveo, komisija je pribavila mišljenja svih mjesnih zajednica što je bio glavni nedostatak u predlogu iz 2001. godine. Kazao je i da je predlog iz 2001. godine pretrpio male izmjene, te da će glavne gradske saobraćajnice zadržati imena ličnosti iz albanske istorije i kulture.

Bulevari Maršala Tita i Bratstva jedinstva biće preimenovani u bulevare Đerđ Kastrioti Skenderbega i braće Frašeri, a ulice Ćazima Resulbegovića, 26. novembra, Borisa Kidriča i Ivana Milutinovića u ulice Imera Prizrenija, Hafiza Ali Ulqinakua, Ulcinjskih moreplovaca i Muja Ulqinakua. Takođe, sve ulice u Štoju dobiće brojeve umjesto imena, poput beogradske, novosadske, rožajske ili podgoričke koje su davali vikendaši po mjestu iz kojeg dolaze.

Ukoliko bude održana, sjednica će riješti i dilemu da li će vladajuća koalicija nastaviti da funkcioniše u istom sastavu ili će DPS, kao pojedinačno najjača partija nakon lanjskih izbora, uspjeti da se uz pomoć neke od albanskih partija domogne vlasti.

Krhku vlast u Ulcinju ima Forca sa osam odbornika, koalicija oko predsjednika Fatmira Đeke sa sedam i dva nezavisna odbornika. DPS ima devet, od ukupno 33 odbornika, koliko broji ulcinjski parlament a u slučaju raspada vladajuće koalicije u opticaju su i vanredni izbori već na jesen.

Kriza unutar vladajuće koalicije tinja gotovo od samog uspostavljanja većine, a kulminirala je nedavno kada je desetočlana komisija usvojila arhitektonsko urbanističko rješenje Pristana, kojim je pored ostalog predviđen i lift na zidinama Starog grada. Odbornik Force Genci Nimanbegu otvoreno je najavio da će uskratiti podršku koaliciji ukoliko prođe odluka. Njega je podržao i lider Force Nazif Cungu, ali su iz Đekinog kabineta saopštili da će konačnu riječ o liftu ipak biti donijeta na nivou koalicije.

"Kolegijum djeluje složno i ne vidim spor. Vidjećemo na sjednici", kazao je Hadžibeti, koji je visoki funkcioner Force, upitan da li će sjednica označiti kraj političke krize budući da su odborničke klupe prazne već mjesecima.