Makedonija: Novi sastanak vlasti i opozicije

"Ako se formira prelazna vlada kao što traže opozicija i nevladine organizacije, da li mislite da je moguće da partija na vlasti i dalje kontrolira državu - svakako da ne. Više nije moguće vršiti i pritisak na sudije i dirigovane sudske odluke. Sa prijelaznom vladom više se neće moći godišnje trošiti po 20-30 miliona eura na korumpiranje medija", rekao je Zaev

0 komentar(a)
makedonija, Foto: Shutterstock
26.05.2015. 09:43h

Lideri četiri najuticajnije vladajuće i opozicione stranke u Makedoniji sastaće se ponovo danas, uz posredovane američkog ambasadora Džesa Bejlija i šefa delegacije EU Aiva Orava, kako bi razgovarali o prevazilaženju aktuelne političke krize u toj državi.

Lideri VMRO-DPMNE Nikola Gruevski i DUI Ali Ahmeti sastaće se sa vođama opozicionih stranaka SDSM Zoranom Zaevom i DPA Menduhom Tačijem.

Zaev je sinoć, obraćajući se svojim pristalicama u kampu ispred Vlade Makedonije, rekao da je toj državi potrebna transparentna vlast.

"Ako se formira prelazna vlada kao što traže opozicija i nevladine organizacije, da li mislite da je moguće da partija na vlasti i dalje kontrolira državu - svakako da ne. Više nije moguće vršiti i pritisak na sudije i dirigovane sudske odluke. Sa prijelaznom vladom više se neće moći godišnje trošiti po 20-30 miliona eura na korumpiranje medija", rekao je Zaev.

Inače, prošle sedmice su Gruevski i Zaev boravili u Strazburu, gdje su o situaciji u Makedoniji razgovarali sa evropskim komesarom za susjedstvo i proširenje Johanesom Hanom i evroparlamentarnom trojkom Eduardom Kukanom, Ivom Vajglom i Rićardom Hovitom, no osim usaglašenog stava da je nastavak dijaloga od presudnog značaja nije bilo konkretnijih pomaka.

Taj susret, međutim, nije dao posebne rezultate osim saglasnosti da je dijalog neophodan.