Tadija Janičić u trci za Mangelosa 2015.

0 komentar(a)
Tadija Janičić, Foto: Arhiva "Vijesti"
25.05.2015. 15:35h

Crnogorski umjetnik Tadija Janičić, koji živi i stvara u Novom Sadu, jedan je od finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2015. godinu. Pored Janičića, među finalistima, su i umjetnici Mia Ćuk, Marko Marković, Ivan Šuletić i Mihailo Vasiljević.

Tokom procesa žiriranja u šire razmatranje za finalnu selekciju diskutovane su i prijave još devetoro umjetnika, saopštili su organizatori dodjele nagrade “Mangelos” koja podrazumijeva višenedjeljni studijski rezidencijalni boravak u Njujorku, a po povratku i samostalnu izložbu u Beogradu.

Žiri nagrade “Mangelos” za 2015. godinu, koji čine: Ivan Arsenijević (umjetnik, urednik likovnog programa galerije SKC, Kragujevac), Ana Bogdanović (istoričarka umjetnosti, Odjeljenje za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta, Beograd), Nataša Kokić (umjetnica, dobitnica nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2014. godinu), Una Popović (istoričarka umetnosti i kustoskinja Muzeja savremene umetnosti, Beograd) i Suzana Vuksanović (istoričarka umjetnosti i kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad), održaće drugi krug žiriranja i intervjue s finalistima početkom jula.

Nagrada “Dimitrije Bašičević Mangelos” nosi ime značajnog umjetnika, rodonačelnika konceptualne umjetničke prakse i istoričara umjetnosti sa prostora bivše Jugoslavije.