Kavariću, daj platu ili spremaj ostavku

Iz sindikata je saopšteno da u suprotnom predlažu Vladi da razriješi dužnosti poslovodstvo DZ i uspostavi novu upravu koja će „biti sposobna da na zakonit i valjan način vodi ustanovu u korist zaposlenih i građana“

6 komentar(a)
Dom zdravlja, Blok 5, Foto: Arhiva "Vijesti"
20.05.2015. 17:36h

Menadžment podgoričkog Doma zdravlja, na čijem je čelu Nebojša Kavarić, tvrdi da ne zna kad će zaposleni u toj ustanovi primiti aprilsku platu, zbog čega im je Sindikalna organizacija poručila da pripreme ostavke.

Sindikalci tvrde da je za kašnjenje plata i neisplaćivanje naknada za prevoz odgovoran menadžment, koji, prema njihovom mišljenju, treba hitno da podnese ostavku ukoliko ne riješi problem.

Iz sindikata je saopšteno da u suprotnom predlažu Vladi da razriješi dužnosti poslovodstvo DZ i uspostavi novu upravu koja će „biti sposobna da na zakonit i valjan način vodi ustanovu u korist zaposlenih i građana“.

„Vijesti“ su ranije objavile da je račun DZ Podgorica od 6. maja u blokadi i da je aprilska plata, koja je sa kašnjenjem „legla“ prošlog ponedjeljka, usmjerena na isplatu naknada za prevoz.

Prema informacijama iz Ministarstva zdravlja, država zaposlenima u zdravstvu duguje oko pet miliona eura za troškove prevoza za četiri godine, a za naplatu potraživanja većina se obratila Agenciji za mirno rješavanje sporova.

Iz sindikalne organizacije juče su kazali da menadžment više od četiri godine nije stavio van snage odluku o isplati prevoza iako su znali da budžetska pozicija za isplatu ovih sredstava ne postoji.

„Sada su im krivi crnogorski sudovi koji su utvrdili krivicu poslodavca koji je ustanovu doveo u vrlo težak položaj“.

Tvrde i da uprava DZ izdaje obavještenje u kojem krivicu pokušava da prebaci na zaposlene i njihove predstavnike i „prijeti nastavkom obustave isplate zarada kao i promjenom radnopravnog statusa zaposlenim na određeno vrijeme“.

U saopštenju piše da DZ duguje zaposlenima naknadu troškova za prevoz na rad i sa rada od 1. marta 2010. do 30. juna 2014. godine i da su radnici to pravo ostvarili na osnovu Zakona o radu.

Kazali su da u novonastaloj situaciji uprava pribjegava rješenju „nezabilježenom u istoriji radnih odnosa u našoj državi...ostavivši tako sve zaposlene u svojoj ustanovi bez zarade za april“.

Račun i dalje u blokadi, dug za prevoz još 170.000 eura

Iz DZ Podgorica juče je saopšteno da je do sada sa računa isplaćeno 370.000 eura po osnovu prevoza i da je preostalo da se uplati još oko 170.000 eura kako bi se pokrio ukupan iznos za naknadu.

“ Račun Doma zdravlja Podgorica je i dalje u blokadi i biće dok se ne izmire dugovanja po osnovu prevoza. Preko sudskog izvršitelja su skinuta sredstva za prevoz, a bila su namijenjena za platu za april 2015. godine. Još nijesu refundirana sredstav za prevoz, neizvjesno je kada će zaposleni primiti aprilsku platu”, odgovorili su “Vijestima” iz te zdravstvene ustanove.