Blažo Đukanović hoće da gradi elektranu na Raštaku

Male elektrane imaće status povlašćenog proizvođača koji se dotiraju sa stavke na računu svih potrošača

720 pregleda135 komentar(a)
Blažo Đukanović (Novina), Foto: Savo Prelević
20.05.2015. 05:22h

Sin premijera Mila Đukanovića, Blažo Đukanović preko svoje firme BB Hidro, predao je zahtjev Ministarstvu održivog razvoja i turizma za gradnju mini hidroelektrane na vodotoku kolašinske rijeke Raštak.

Zahtjev koji je potpisao Đukanovićev ovlašćeni zastupnik Slaven Burzanović, predat je 15. maja. Od Ministarstva traže urbanističko-tehničke uslove, kao prvi dokument u proceduri dobijanja građevnske dozvole, za gradnju objekta na lokalitetu Raštak/Mioska u kolašinskoj opštini.

BB Hidro, čiji je izvršni direktor Blažo Đukanović, registrovan je za proizvodnju električne energije. Inače, Blažo Đukanović i Ivan Burzanović od ljeta 2011. imaju firmu BB Solar, čija je djelatnost postavljanje električnih instalacija.

Biznis izgradnje minihidroelektrana u Crnoj Gori, procvjetao je u protekle dvije godine, a nekoliko vodećih crnogorskih biznismena bliskih premijeru Milu Đukanoviću “bacilo je oko” i na ovu djelatnost.

Tu je prije svega firma Hidro Bistrica, u kojoj je jedan od osnivača kum premijera Vuk Rajković, koja je u proceduri za elektranu na istoimenoj rijeci. Male elektrane gradi i firma Hidroenergija Montenegro, koju predvode biznismeni okupljeni oko Bemaksa i Oleg Obradović, takođe blizak Đukanovićima.

Planirana je izgradnja šest malih hidrolektrana na vodotocima Crnja, Ljeviška rijeka i Raštak.

Za dvije su već potpisani ugovori sa firmom Dekar Momčila Miranovića, a dvije sa Kol Enerdži, čiji su investitori slovačka firma Saliy energy i Opština.

Vlasnici malih elektrana izgrađenim prema uslovima dobijaju status povlašćenog prizvođača i njihovu struju će otkupljivati Elektroprivreda. Taj trošak će platiti svi potrošači preko stavke na računu za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije.