Pripremite klima-uređaj u svom vozilu

Provjera sistema se preporučuje svake druge godine, a filteri se mijenjaju jednom godišnje

181 pregleda1 komentar(a)
klima-uređaj, automobil, Foto: Saša Marković
19.05.2015. 17:24h

Temperatura vazduha od preko 30 stepeni u automobilima stvara vrlo neprijatan ambijent. Automobilska industrija je odavno pronašla rješenje za to u vidu klima-uređaja, koji koji posjeduje većina modernih vozila. Pošto su pred nama sve topliji dani, krajnje je vrijeme da ovom sistemu posvetimo malo pažnje.

Specijalisti iz ovlašćenog servisa Renoa kažu da treba provjeriti temperaturu vazduha na izlazima ventilacionih otvora, očistiti pojedine djelove kao što su kondenzator i odvod kondenzacije, provjeriti stanje filtera putničkog prostora i po potrebi ga zamijeniti, kao i količinu i sastav gasa koji preporučuje proizvođač.

Najčešći problem je, kažu, gubitak gasa, ali mjesto curenja se ipak može pronaći pomoću specijalne tečnosti koja se sipa u sistem i UV lampe, kaže Jovica Anđelić, šef servisa Renault koji posluje u okviru kompanije “Alliance”.

U programu održavanja klima-uređaja postoji nešto što možemo i sami da uradimo. Prvo, to je zamjena filtera putničkog prostora, i to u slučaju da do njega lako možemo da dođemo. U slučaju da se on nalazi na nepristupačnom mjestu, bolje da to prepustimo majstorima. Prilikom ugradnje filtera imamo dvije opcije, klasični i filter sa aktivnim ugljem, koji osim što psrečava ulazak nečistoća u kabinu, zadržava i neprijatne mirise.

Jeftine filtere treba izbjegavati jer oni sprečavaju samo ulazak većih nečistoća, pa može doći do kvara na ventilatoru putničkog prostora.

Druga stvar koju možemo sami da uradimo je dezinfekcija sistema. To ćemo uraditi tako što ćemo prvo startovati motor, otvoriti prozore i uključiti grijanje u kabini na maksimum. Zatim u otvore putem kojih vazduh ulazi u kabinu treba prskati specijalno sredstvo koje kupujemo u prodavnicama autodjelova. Nakon toga treba ostaviti automobil da sa uključenim grijanjem radi neko vrijeme, da bi se isparivač klime potpuno osušio.

Isključujte klimu par minuta prije nego što ugasite motor

Neprijatni mirisi koji se ponekad javljaju u kabini direktno su uzrokovani skupljanjem bakterija i gljivica na isparivaču klime, ali to možemo i da preduprijedimo, kažu u servisu "Alliance".

Preporuka je da klimu isključite par minuta prije nego što stignete na destinaciju i ugasite motor, a da za to vrijeme ostavite uključenu ventilaciju koja će isušiti isparivač i tako ga učiniti nepogodnim za razvoj bakterija, koje loše utiču i na zdravlje putnika.