Mustafić: Crna Gora je bila malo ostrvo stabilnosti dok je oko nje bjesnio rat

On je ukazao da svijet svjedoči novim konfliktnim žarištima, sukobima kojima se ne nazire kraj, koji ukazuju da je potrebna nova energija koju stvaraju i emituju ovakvi skupovi

54 pregleda13 komentar(a)
Suljo Mustafić, Foto: Skupština Crne Gore
19.05.2015. 15:36h

Crna Gora jedina je od sedam država nastalih iz bivše Jugoslavije koja nije imala ozbiljnijih sukoba na svojoj teritoriji, a, uprkos tenzijama i incidentima kojih je bilo, njene različitosti opstale su na svojim vjekovnim prostorima, kazao je potpredsjednik parlamenta Suljo Mustafić.

On je učestvovao na trećem svjetskom forumu o interkulturalnom dijalogu “Obrazovanje, značajan mehanizam u borbi protiv terorizma, ekstremizma i fundamentalizma”, koji je održan u Bakuu.

Ovogodišnji Forum otvorio je predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev, koji je naglasio značaj obrazovanja kao značajnog mehanizma u globalnoj borbi protiv terorizma, ekstremizma i fundamentalizma.

Kako je saopšteno iz parlamenta, Mustafić je govorio na plenarnoj sesiji posvećenoj temi „Dijalog kao mehanizam izgradnje globalnog povjerenja“.

On je ukazao da svijet svjedoči novim konfliktnim žarištima, sukobima kojima se ne nazire kraj, koji ukazuju da je potrebna nova energija koju stvaraju i emituju ovakvi skupovi.

Mustafić je naglasio da je uloga pojedinaca u zajednici veoma važna, pogotovo ako je riječ o društvima gdje se uvažava riječ istaknutih ljudi, koji nose snagu autoriteta u svojim lokalnih sredinama.

„Bilo da je riječ o nosiocima vlasti, institucijama, nevladinom sektoru, uvijek je riječ o subjektima u kojima su pojedinci koji mogu okretati procese u određenom smjeru. Zato je i njihova uloga važna, u snazi odluka, u porukama koje šire i ohrabrivanju drugih da budu učesnici pozitivnih procesa“, dodao je Mustafić.

On je ukazao da je Crna Gora jedina od sedam država nastalih iz bivše Jugoslavije, koja nije imala ozbiljnijih sukoba na svojoj teritoriji, koja je bila malo ostrvo stabilnosti dok je oko nje bjesnio rat i razaranja.

„Crna Gora je uspjela izaći iz toga, bez ozbiljnih posljedica, i biti vjesnik suživota i razumijevanja, te integracija, na koje se navikava prostor Balkana. Uprkos tenzijama i incidentima kojih je bilo, njene različitosti opstale su na svojim vjekovnim prostorima.“ , zaključio je Mustafić.

Tokom boravka u Azerbejdžanu Mustafić je održao i bilateralni sastanak sa potpredsjednikom Narodne skupštine Azerbejdžana, Valehom Alasgarovim i predsjednikom interparlamentarne grupe prijateljstva sa Skupštinom Crne Gore, Igbalom Mamadovovim.

“Tom prilikom naglašeni su izuzetno dobri odnosi dvije države, koji su prije svega vidljivi na ekonomskom planu. Istaknuto je da ekonomsku saradnju, prati i saradnja u oblasti obrazovanja, nauke, kulture i sporta”, kaže se u saopštenju.

Pozdravljeno je formiranje mješovitog komiteta, koji će konkretnije raditi na unapređenju saradnje, i u tom smislu naglašena je potreba za donošenjem bilateralnih sporazuma, koji će olakšati ekonomsku saradnju i osigurati povećanje broja zdravih investicija.