Britanski avioni presreli dva ruska

"Avioni su identifikovani kao ruski "Tu-95", poznati kao "medvjedi" i njih su ispratili avioni RAF-a sve dok su se našli izvan prostora interesovanja Britanije

3 komentar(a)
Rusija, avion, Foto: Shutterstock
14.05.2015. 16:37h

Dva britanska borbena aviona tipa "Tajfun" presrela su dva ruska bombardera dugog dometa u blizini britanskog vazdušnog prostora sjeverno od Škotske.

"Avioni su identifikovani kao ruski "Tu-95", poznati kao "medvjedi" i njih su ispratili avioni RAF-a sve dok su se našli izvan prostora interesovanja Britanije. Ni u jednom trenutku ruski avioni nisu narušili vazdušni suverenitet UK", saopštilo je ministarstvo odbrane Ujedinjenog kraljevstva.

Presretanje ruskih aviona je povećano u poslednjih godinu dana zbog povećane napetosti između Zapada i Moskve zbog ukrajinske krize, navodi Rojters.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je prošlog mjeseca da su avioni NATO 400 puta u 2014. godini letjeli radi presretanja ruskih borbenih aviona.

Prema njegovoj izjavi, više od 150 presretanja izvršila je misija NATO za patroliranje Baltika, što je tri puta više nego 2013. godine.