Sutkinja presudila: Novinarke "Monitora" povrijedile čast Subotiću

Ukoliko presuda postane pravosnažna, “Monitor” će morati odluku suda da objavi na naslovnoj strani

129 pregleda16 komentar(a)
Stanko Subotić, Foto: Arhiva "Vijesti"
13.05.2015. 17:21h

Sutkinja podgoričkog Osnovnog suda Ana Delić, odlučila je da su novinarke “Monitora” povrijedile čast i ugled Stanku Subotiću Canetu, objavljivanjem teksta u kome ga povezuju sa najuticajnim osobama i kompanijama u Crnoj Gori.

Subotić je tužio izvršnu direktoricu tog nedjeljnika Milku Tadić-Mijović i novinarku Milenu Perović Korać, i tražio euro za naknadu štete, ali i objavu presude u štampanom izdanju i na internet stranici “Monitora”.

Ukoliko presuda postane pravosnažna, “Monitor” će morati odluku suda da objavi na naslovnoj strani.

Sutkinja je navela da autori teksta “U mreži”, objavljenog u martu prije tri godine, načinom pisanja sugerišu da je potpuno tačno ono što su napisali...

“I same u vrijeme pisanja teksta ne spore da nijesu imale u posjedu dokument iz kog bi se moglo zaključiti da je tužilac vlasnik firme Caldero ili Beepler & Jacobson ili Nikki beach ili neke druge firme, koju su naveli u tekstu. Isto tako u tekstu navode da se skrivena veza tužioca sa navedenim firmama vidi iz zvaničnih dokumenata, koja od strane tuženih nijesu prezentovana sudu”, piše u presudi.

Dodaje da autori teksta nijesu pokušali da stupe u kontakt sa Subotićem kako bi se izjasnio o tim navodima, “pravdajući to činjenicom da se isti u to vrijeme skrivao i da je isti bio nedostupan državnim organima Srbije”.

Sutkinja je obrazložila da autorke, bez dokaza, kompanije “Caldero” i “Katun” vezuju za Subotića i u tekstu nazivaju “Canetov Caldero”, “Canetov Katun”, “što čitaocu sugeriše vlasništvo tužioca nad istim”...

Sutkinja je rekla i da dio teksta, u kome piše da je Subotićeva vila na Svetom Stefanu poznata po luksuzu, i bahanalijama", zadire u privatnu sferu života tužioca...

“U tekstu ne navode na osnovu čega su tužioca označile kao lice u čijoj su se kući odigravale bahanalije“.

To je druga presuda u tom sporu, nakon što je sličnu presudu već jednom ukinuo Viši sud.

Žaliće se na presudu

Punomoćnik “Monitora” Aleksandar Đurišić, najavio je da će se opet žaliti na prvostepenu presudu, navodeći da sud nije dozvolio izvođenje dokaza kojima bi bile potvrđene tvrdnje njegovih klijentkinja. “ Ono što je traženo ukidnim rješenjem, je dokazano, da je Subotić vlasnik vile “Montenegro””, zaključio je Đurišić.

Advokat Vladan Đuranović, Subotićev punomoćnik je istakao da presuda dokazuje da su sve informacije kojima se njegov klijent dovodi u vezu sa bilo kakvim sumnjivim radnjama neistinite i da su proizvod želje da se Subotić u javnosti izblati i predstavi kao pripadnik kriminalnog miljea.

“ Ukazao bih takođe da je iz obrazloženja presude jasno proizilazi šta znači svjesno povređivanje časti i ugleda, te da to nema nikakve veze sa slobodom izražavanja, niti se onaj ko radi takve stvari može kriti iza prava na slobodu izražavanja."