Grčka vratila MMF-u više od 750 miliona eura

Vlada u Atini naredila je lokalnim vlastima i državnim entitetima poput univerziteta i bolnica da svoje rezerve stave u centralnu banku kako bi se ublažio manjak u kasi

2 komentar(a)
MMF, Foto: Reuters
12.05.2015. 18:02h

Grčka je završila isplatu rate duga MMF-u u iznosu od 757 miliona eura, uprkos manjku novca koji bi opet mogao da zada glavobolje za dvije nedjelje.

Vlada u Atini, koja sporo napreduje u pregovorima s međunarodnim kreditorima, ranije je nagovijestila da će isplata plata i penzija imati prioritet nad servisiranjem duga ako bude morala da bira.

Današnja isplata MMF-u uglavnom je pokrivena s računa centralne grčke banke, o čijem su postojanju, kako je rekao jedan poslanik vladajuće Sirize, zvaničnici banke obavijestili vladu prošle nedjelje.

Vlada u Atini naredila je lokalnim vlastima i državnim entitetima poput univerziteta i bolnica da svoje rezerve stave u centralnu banku kako bi se ublažio manjak u kasi.

Grčka vlada mora da isplati za nešto manje od dva mjeseca oko 4,5 milijardi eura.

Krajem mjeseca, 30. maja mora da plati 1,5 milijardi eura za penzije i plate. Vlada u Atini 5. juna treba da isplati MMF-u 303 miliona eura, 12. juna 341 milion eura, 16. juna 568 miliona eura i 19. juna 341 milion eura. Poslije toga, 30. juna treba da isplati i 1,5 milijardi eura za plate i penzije.

Grčka će teško uspjeti da plati ta potraživanja ako ne bude dobila posljednju ratu od 7,2 milijardi eura iz paketa pomoći, što zavisi od pregovora s kreditorima.