Završne riječi u slučaju Šarić: Branioci bili protiv

U završnoj riječi se sumiraju dokazi i iskazi svjedoka, a tužialštvo predlaže sudu vrstu i visinu kazni za optužene

95 pregleda1 komentar(a)
12.05.2015. 15:33h

U Specijalnom sudu u Beogradu počelo je izlaganje završnih riječi tužilaštva na suđenju Darku Šariću i ostalim optuženima za krijumčarenje kokaina, pošto je ranije danas okončan dokazni postupak.

Iako su se branioci protivili odluci da se danas počne sa završnim riječima, sudsko vijeće sudije Siniše Petrovića odlučilo je da, nakon pauze, zamjenik tužioca za organizovani kriminal Saša Ivanić počne sa izlaganjem.

U završnoj riječi se sumiraju dokazi i iskazi svjedoka, a tužialštvo predlaže sudu vrstu i visinu kazni za optužene.

Nakon izlaganja tužilaštva, završne riječi izložiće optuženi i njihovi branioci, što se ne očekuje da će biti tokom dana.

Nakon što svi kažu šta imaju u završnici, sud će odrediti datum izricanja prvostepene presude.

Ovaj proces počeo je u oktobru 2009. godine hapšenjem prvih osumnjičenih i zapljenom oko dvije tone kokaina u Urugvaju.

Na današnjem suđenju, optuženi Nikola Dimitrijević negirao je da je kao član grupe Darka Šarića krijumčario kokain iz Brazila.

Iznoseći odbranu, Dimitrijević je rekao da nema veze sa djelima koja mu se optužnicom stavljaju na teret jer u tom momentu nije bio na teritoriji Brazila i o svojim tvrdnjama ponudio je sudu pisanu dokumentaciju brazilske Federalne policije.

Postupajući tužilac Saša Ivanić se međutim usprotivio tom predlogu, navodeći da je ta dokumentacija irelevantna za ovaj proces, jer on nije optužen za krivična djela izvršena u Brazilu.

Optuženi nije želio da odgovara na pitanja tužioca, kao ni advokata i članova sudskog vijeća.

Dimitrijević zvani Džoni bio je u bjekstvu tri godine, a predao se nešto prije Šarića, početkom marta 2014.

Prethodno je položio jemstvo od 200.000 eura za odbranu sa slobode, a sud je deaktivirao potjernicu koja je za njim bila raspisana.

U nastavku suđenja sud je odbio predlog tužilaštva da se presluša presretnuta telefonska komunikacija Darka Šarića iz januara 2009. godine, sa obrazloženjem da nije od značaja za ovaj slučaj.

Sud je potom odlučio da okonča dokazni postupak i krene sa završnim riječima.

Na prošlom suđenju sud je odbio niz predloga odbrane optuženog Šarića za salsušanje brojnih svjedoka među kojima su i ljudi iz vrha policije.

Šariću i ostalima sudi se zbog optužbi za organizaciju šverca 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu. Prva hapšenja i zapl,ene kokaina dogodile su se u oktobru 2009. u Urugvaju.

Šarić se nakon višegodišnjeg b,ekstva, 18. marta 2014. godine, predao srpskim vlastima, nakon čega je uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru.

On tvrdi da nije kriv ni po jednoj tački optužbe kao i da droga koja je zaplijenjena nije njegova, pa je u više navrata optuživao policajce i kontroverzne biznismene da su mu montirali optužbe.

Iako je po šest spojenih optužnica optuženo ukupno 36 članova Šarićeve grupe, na optuženickoj klupi Specijalnog suda u Beogradu su osim Šarića još devet optuženih, pošto je još njih 14 u bjekstvu, devet je priznalo krivicu, a trojica su dobila status svjedoka saradnika.

Na optuženičkoj klupi su osim Šarića i Nikole Dimitrijevića, Željko Vujanović, Miloš Cajić, Borislav Tunjić, Nikola Dimitrijević, Živko Sibinski, Boban Stojiljković, Marko Dabović i Aleksandra Mišić.

Svjedoci saradnici u ovom postupku su Radan Adamović, Nebojša Joksović i Draško Vuković. Oni nijesu izuzeti od optuženja iako im se na kraju procesa ne izriče kazna, kao "nagrada" za saradnju u rasvjetljavanju krivičnih djela.

U aprilu 2013. godine u Specijalnom sudu u Beogradu je krenulo objedinjeno suđenje Šarićevoj grupi po šest optužnica zbog šverca više od ukupno 5,7 tona kokaina iz Urugvaja, Brazila i Argentine u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

U bjekstvu su još Rodoljub Radulović zvani Miša Banana, Goran Soković, Marko Pandrc, Nenad Novaković, Boško Nedić, Darko Tošić, Darko Gazdić, Milovan Milovac, Bojan Stanojković, Petar Obradović, Marko Račić, Vladimir Račić, Mihajlo Đoković i Nebojša Sretenović.

Za njima je raspisana Interpolova potjernica.