Kraj trilogije o Crnogorcima u oslobodilačkom ratu

Promocijom je obilježeno 70. godina od pobjede nad fašizmom

135 pregleda0 komentar(a)
Slobodan Mirjačić, Foto: Svetlana Mandić
11.05.2015. 18:41h

Povodom 70. godina od pobjede nad fašizmom SUBNOR i antifašisti Crne Gore, UBNOR i antifašisti Nikšića, kao i Zajednica Crnogoraca iz Rijeke organizovali su promociju knjige Đakoma Skotija “Crna Gora čemerna“.

Prema riječima autora, knjiga predstavlja kraj zamišljene crnogorske trilogije koju je započeo prije 46. godina o “oslobodilačkom ratu koji je vodio hrabri crnogorski narod na svim djelovima bivše Jugoslavije, i na tlu svoje ponosne, nepobjedive i lijepe domovine“.

“Ovom knjigom sam završio. Prema crnogorskom narodu imam posebne emocije i fasciniran sam tom geografski malom zemljom sa velikom vjekovnom istorijom“, kazao je Skoti, istoričar i novinar koji živi u Rijeci.

Prema riječima Slobodana Bata Mirjačića, predsjednika nikšićkog UBNOR-a, niko izvan Crne Gore iz perioda Drugog svjetskog rata nije toliko napisao o njoj knjiga, priloga, prevoda i prikaza kao Đakomo Skoti.

“O Crnoj Gori je napisao tri knjige - 'Orlovi crnih planina', koja govori o Crnogorcima i njihovoj borbi protiv Italijana, 'Uzaludna pobjeda', obrađuje period kada su Italijani vladali Crnom Gorom 1941-1943 i 'Crna Gora čemerna'“, kazao je Mirjačić.