Stanković: U predmetima ratnih zločina potrebni vidljiviji rezultati

“Američka ambasadorka konstatovala je da je pred Državnim tužilaštvom težak posao u čijem obavljanju će Ambasada pružiti svu neophodnu pomoć u smislu treninga, obuka i opreme”, zaključuje se u saopštenjnu

1 komentar(a)
Ivica Stanković, Margaret Uehara, Foto: VDT
11.05.2015. 16:16h

U predmetima ratnih zločina potrebni su vidljiviji rezultati, kazao je vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, navodeći da treba poboljšati i učinak u gonjenju krivičnih djela iz oblasti korupcije i organizovanog kriminala.

Stanković se danas sastao sa američkom ambasadorkom, Margaret en Ueharom i upoznao je sa organizacionom strukturom tužilaštva, rezultatima rada u prethodnoj godini, kao i zadacima koji su pred tužilačku organizaciju postavljeni Akcionim planovima za pregovaračka poglavlja 23 i 24.

Iako je rad državno tužilačke organizacije često na meti kritika javnosti, Stanković je upoznao ambasadorku Ueharu sa konkretnim rezultatima koji ne govore u prilog tome.

Uz tužilaštva su podsjetili da je tokom prošle godine osuđujućom presudom riješeno je 88,5 odsto optuženja, dok je u postupku sudske kontrole potvrđeno preko 96 odsto optužnica.

“Uprkos takvim rezultatima vrhovni državni tužilac saopštio je da treba poboljšati rezultate u gonjenju krivičnih djela iz oblasti korupcije i organizovanog kriminala”, kaže se u saopštenju iz kabineta VDT-a.

Stanković je konstatovao kako nije zadovoljan rezultatima iz oblasti ratnih zločina.

”U tom dijelu Vrhovni državni tužilac očekuje vidljivije rezultate, jer je riječ o krivičnim djelima koja ne zastarijevaju”, navodi se u saopštenju.

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva kazali su da je tema razgovora bilo i formiranje Specijalnog tužilaštva i način njegovog budućeg funkcionisanja.

“Američka ambasadorka konstatovala je da je pred Državnim tužilaštvom težak posao u čijem obavljanju će Ambasada pružiti svu neophodnu pomoć u smislu treninga, obuka i opreme”, zaključuje se u saopštenjnu.