Bah Kunke: CG s punim pravom u EU

Bah Kunke bila zainteresovana za stanje marginalizovanih grupa u društvu, posebno Roma, jer Švedska ulaže značajne napore u vezi sa njihovom integracijom

1 komentar(a)
Alis Bah Kunke, Suad Numanović, Foto: Gov.me
11.05.2015. 12:29h

Švedska podržava proširenje Evropske unije i vjeruje da će se i Crna Gora s punim pravom naći među državama članicama, rekla je ministarka kulture i demokratije Alis Bah Kunke.

Ona je razgovarala sa ministrom za ljudska i manjinska prava Suadom Numanovićem u okviru međunarodnog ministarskog IDAHO Foruma koji je danas počeo u Budvi.

Forum se ove godine bavi temom okončanja nasilja i zločina iz mržnje i rezultatima u oblasti zaštite i unapređenja položaja LGBTI populacije.

Navodi se da je Bah Kunke bila zainteresovana za stanje marginalizovanih grupa u društvu, posebno Roma, jer Švedska ulaže značajne napore u vezi sa njihovom integracijom.

„Rasizam je, nažalost, i dalje veoma prisutan, osobito kada je riječ o Romima i LGBTI populaciji“, kazala je ona, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Numanović je pohvalio korpus antidiskriminacionih zakona koji su kompatibilni sa mišljenjem Evropske komisije i usklađeni sa međunarodnim zakonodavstvom.

„Nakon tog značajnog iskoraka, vrlo je bilo važno da lokalne samouprave akcionim planovima realizuju mjere koje se odnose na integraciju ranjivih društvenih grupa“, rekao je Numanović.