Tajfun Noul se približava Filipinima

Kroz Filipine svake godine prođe u prosjeku 20 tajfuna

0 komentar(a)
Filipini, Foto: Shutterstock
10.05.2015. 09:46h

Snažna tropska oluja je danas ojačala i prešla u super tajfun samo nekoliko sati prije nego što bi trebalo da stigne u sjeveroistočni dio Filipina, pa su zvaničnici upozorili na opasnost od klizišta i pozvali ljude koji žive na obali da se evakuišu.

Tajfun Noul je sada prešao u petu kategoriju, sa vjetrom brzine do 185 kilometara na sat oko centra oluje i udarima vjetra do 220 kilometara na sat i približava se filipinskoj provinciji Kagajan koja se nalazi oko 400 kilometara sjeverno od Manile.

"Savjetujemo preventivnu evakuaciju dok još imamo vremena jer očekujemo veliku plimu, obilnu kišu u planinama, uz mogućnost oluje i jakog vjetra", izjavio je šef filipinske agencije za prirodne katastrofe Aleksandar Pama, prenio je Rojters.

Očekuje se da će tajfun izazvati klizišta i poplave u provinciji Kagajan, saopštio je meteorološki zavod, dodajući da će tajfun Noul vjerovatno pogoditi grad Santa Ana u provinciji Kagajan i da postoji mogućnost da ošteti kuće i ruši drveće.

Agencija za prirodne katastrofe je saopštila da bi do klizišta moglo doći u najmanje 21 oblasti u Santa Ani i obližnjem gradu Gonsalo.

Međutim britanski centar za tropske oluje predviđa da će super tajfun zaobići filipinske provincije i otići preko Istočnog kineskog mora u pravcu Japana.

Kroz Filipine svake godine prođe u prosjeku 20 tajfuna.