Braća Koen, miljenici filmskog festivala u Kanu

"Veoma smo srećni što opet dolazimo u Kan, još kao predsjednici žirija. To nam je posebna čast jer nikada nismo bili predsjednici žirija nekog festivala", rekli su reditelji koji važe za jedne od najinovativnijih sineasta

101 pregleda0 komentar(a)
Braća Koen, Foto: Shutterstock
09.05.2015. 19:42h

Američki reditelji, Džoel i Itan Koen, poznati kao braća Koen, miljenici su filmskog festivala u Kanu, a ove godine će biti i predsjednici žirija za dodjeli Zlatne palme, koju su sami osvojili za film "Barton Fink" 1991. godine.

Tako će na 68. Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu, koji traje od 13. do 24. maja, prvi put biti dva predsjednika žirija.

"Veoma smo srećni što opet dolazimo u Kan, još kao predsjednici žirija. To nam je posebna čast jer nikada nismo bili predsjednici žirija nekog festivala", rekli su reditelji koji važe za jedne od najinovativnijih sineasta.

Braća Koen važe i za jedne od najviše nagrađivanih režisera, sa ukupno 120 priznanja, od kojih četiri Oskara, uključujući i za najbolji film "Nema zemlje za starce" 2007. godine.

Američki reditelji su miljenici Kasnog festivala. Osvojili su Zlatnu palmu 1991. za ostvarenje "Barton Fink", dvije nagrade za režiju za "Fargo" 1996. i "Čovjek koji nije bio tu" 2001. godine, kao i Gran pri žirija za film "Inside Llewis Davis" 2013. gddine.

Džoel (60) i Itan (57) imaće pravo na dva glasa u žiriji, svaki po jedan, dok su ostali članovi žirija - Rosi de Palma, Sofi Marso, Sijena Miler, Rokia Traore, Gzavije Dolan, Džejk Džilenhal i Giljermo del Toro.

Za više od 20 godina karijere, u paru su napisali i režirali brojne uspiješne filmove u rasponu od ekscentričnih komedija, poput "O, bratem gde si?" ili "Veliki skok", preko psiholoških trilera kao "Milerovo raskršće" i "Čovek koji nije bio tu" do filmova čiji se žanrovi mešaju kao "Fargo" i "Veliki Lebovski".

Braća pišu scenarije, režiraju i produciraju filmove zajedno, iako su nedavno Džoelu pripisivane zasluge za režiju a Itanu za produkciju. U svijetu filma su poznati kao "dvoglavi reditelj", budući da imaju slične ideje u svojim filmovima. Kruže priče da glumac može da priđe bilo kom bratu s bilo kojim ptianjem i od obojice će dobiti identičan odgovor.