Predstavljamo rivale Budućnosti u Evroligi: CSKA - fajnl-for je navika “armejaca”

Budućnost se sastajala sa CSKA u sezoni 2001/2002, kada je ruski tim dobio oba meča u grupnoj fazi, u “Morači” čak sa 103:72, a u Moskvi 88:83.

0 komentar(a)
Nando de Kolo, Foto: Euroleague.net
06.10.2018. 19:36h

Sa sedam titula, uz šest izgubljenih finala, CSKA je drugi najtrofejniji klub u Evroligi (računajući sve oblike elitnog košarkaškog takmičenja), iza madridskog Reala koji ima 10 trofeja.

S obzirom na to da u ovom milenijumu samo jednom u 16 sezona nijesu igrali na fajnl-foru (2011), da su po tri puta bili šampioni (2006, 2008, 2016) i vicešampioni (2007, 2009, 2012), “armejcima” je plasman na završni turnir navika i prirodna ambicija.

Tako će biti i u ovoj sezoni, u kojoj Moskovljani namjeravaju da isprave greške iz prošle sezone, u kojoj su ligaški dio završili na prvom mjestu (skor 24-6), ali su na završnom turniru u Beogradu doživjeli dva poraza, od Reala u polufinalu i Žalgirisa u meču za treće mjesto…

Budućnost se sastajala sa CSKA u sezoni 2001/2002, kada je ruski tim dobio oba meča u grupnoj fazi, u “Morači” čak sa 103:72, a u Moskvi 88:83.

Šampion Rusije je pod vođstvom Dimitrisa Itudisa “mašina” za koševe, jer u posljednje četiri godine prosječno po meču postiže 88,5 poena. Nema razloga da Moskovljani mijenjaju “narav” i u novoj sezoni, posebno imajući u vidu činjenicu da su svi ključni igrači ostali, a da je stiglo nekoliko kvalitetnih pojačanja, što bi trebalo da utiče na to da ekipa dobije podigne nivo igre u oba pravca.

Ljetos su u CSKA stigli iskusni i polivalentni italijanski bek Danijel Heket, talentovani ruski bek Ivan Uhov, dok su konkurenciju pod košem pojačali Amerikanac Alek Peters i Ukrajinac, porijeklom iz Kongoa, Žoel Bolomboj. U prvi tim je prekomandovana nlada “četvorka” Andrej Lopatin.

Prve zvijezde tima su u bekovskoj liniji, Nando de Kolo i Serhio Rodrigez, članovi prve, odnosno druge najbolje petorke Evrolige prošle sezone. Uz Korija Higinsa, Mihaila Kuljagina, Vila Klajburna, Nikite Kurbanova, Semena Antonova, Kajla Hajnsa, Otela Hantera, CSKA opet ima “širinu” za borbu za trofeje na svim frontovima…

Budućnost Voli će protiv CSKA igrati prvo igrati u “Morači”, 23. novembra, a onda i 1. februara u Moskvi.