Višegradska četvorka: Podrška Crnoj Gori na putu prema članstvu u EU

Kako je saopšteno iz Ministartva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), Višegradska četvorka boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori

67 pregleda1 komentar(a)
Višegradska četvorka, Foto: MVPEI
07.05.2015. 16:54h

Višegradska četvorka pohvalila je sprovedene reforme u oblasti vladavine prava, i poručila da će nastaviti da podržava Crnu Goru ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji (EU).

Kako je saopšteno iz Ministartva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), Višegradska četvorka boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Tokom sastanka političkih direktora ministarstava vanjskih poslova Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke s generalnom direktoricom za evropske poslove u MVPEI Snežanom Radović, saopšteno je da je "Višegradska četvorka pozdravila ostvareni napredak u pregovaračkom procesu i nastaviće da pruža punu podršku Crnoj Gori u pravcu ostvarivanja punopravnog članstva u EU".

Sagovornici su, kako se navodi, razmijenili mišljenje o aktuelnom stanju u pregovorima o pristupanju i planovima za ovu i narednu godinu, s fokusom na reforme u oblasti vladavine prava.

Radović je zahvalila državama Višegradske četvorke na podršci koju pružaju Crnoj Gori u procesu pristupanja EU.

“Ona je istakla da su rezultati koje je Crna Gora do sada ostvarila na planu pregovora, rezultat ozbiljnih i sveobuhvatnih reformi na unutrašnjem planu, što potvrđuje natpolovičan broj otvorenih pregovaračkih poglavlja i planovi za otvaranje novih”, kaže se u saopštenju.

Radović je informisala sagovornike o primjeni nove metodologije izvještaja Evropske komisije o napretku, koja se primjenjuje od ove godine, i istakla da će ona biti podstrek Crnoj Gori da zadrži dobar tempo reformi i opravda, kako podršku, tako i očekivanja EU i država članica.

“Predstavnici Višegradske četvorke su pohvalili sprovedene reforme u oblasti vladavine prava, u dijelu uspostavljanja zakonodavnog okvira i jačanja institucionalnog mehanizma za njegovo kvalitetno sprovođenje”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, oni su pozdravili aktivnosti Crne Gore u pogledu usklađivanja s vanjskom, bezbjednosnom i odbrambenom politikom EU, ističući značaj preduzetih napora za buduće članstvo u EU i NATO.