Opština Kolašin: Radnike vratili, a moraće da otpuste prekobrojne

Vraćanje bivših radnika na posao značajno će olakšati kolašinsku opštinsku kasu

54 pregleda1 komentar(a)
Kolašin grad, Foto: Wikipedia Commons
16.10.2018. 16:46h

Sedmoro od 22 radnika kolašinske lokalne uprave, koje je bivša vlast poslala kućama uz obrazloženje da su bili u “faktičkom radu”, odnosno angažovani nezakonito i bez prethodnog oglasa, poslije tri godine ponovo su počeli da rade u Opštini, iako za njih u lokalnoj upravi, prema važećoj sistematizaciji, nema mjesta.

Kako je „Vijestima“ kazao predsjednik Opštine Milosav Bulatović, to je učinjeno na „osnovu pravosnažnih i izvršnih presuda Upravnog suda.

„Predsjednik Opštine je dužan da pod krivičnom odgovornošću poštuje pravosnažne i izvršne sudske odluke“, kazao je on.

22 radnika lokalne uprave vraćena su kućama uz obrazloženje da su zaposleni nezakonito, a sedmoro vraćeno na osnovu odluke Upravnog suda, iako je Vrhovni sud načelnim stavom ustvrdio suprotno

Načelnim pravnim stavom Vrhovni sud (VS) je krajem septembra potvrdio da je bivša kolašinska vlast postupila u skladu sa zakonom, kada je, prije tri godine, obavještenjem o prestanku angažmana poslala kući 22 radnika.

Bulatović, međutim, pojašnjava da vraćanjem bivših radnika na posao nije zanemaren stav VS. Kako tvrdi, on se ne odnosi na pravosnažne i izvršne odluke koje moraju biti izvršene.

On kaže da presude koje su radnici dobili u svoju korist nalažu da se radnik vraća na poslove na kojima je prije radio ili koji odgovaraju njegovoj stručnoj spremi.

„U slučaju da je došlo do promijenjenih okolnosti u smislu ukidanja radnih mjesta na šta tuženi ukazuje, tužioce prati sudbina drugih radnika, ali ne na štetu njihovih prava. U lokalnoj upravi i javnim preduzećima se pripremaju nove sistematizacije, tako da ćemo tražiti modele pravnog kontinuiteta sa situacijom koja je postojala prije”, najavljuje Bulatović.

Vraćanje bivših radnika na posao značajno će olakšati opštinsku kasu, jer je, prema sudskim odlukama, poslodavac dužan da im isplati zarade za minule tri godine, a taj iznos biće uvećan i sudskim troškovima. Prema nekim informacijama i nova vlast će biti prinuđena da otpušta prekobrojne, pa je za očekivati da bivši, a ponovo zaposleni radnici, iskoriste i pravo na otpremnine.