"Cerović je smirivao tenzije i uspijevao da pokrene investicije u Nikšiću"

Cerović se, istakao je Simović, nikada nije hvalio svojim naučnim radom, pa se tako za nagrade za njegove naučne radove saznavalo slučajno, a dolazile su čak i iz dalekog Japana

271 pregleda1 komentar(a)
Blagoje Cerović, komemoracija, Foto: Svetlana Mandić
14.09.2018. 09:52h

Povodom smrti prof.dr Blagoja Cerovića u Opštini Nikšić je održana komemorativna sjednica, a skupštinska sala bila je mala da primi sve one koji su željeli da i na taj način odaju počast, kako reče predsjednik Opštine Veselin Grbović, prije svega velikom čovjeku.

Cerović je doktorirao matematiku, bio univerzitetski profesor, predsjednik Opštine Nikšić od 1990. do 1998., dekan Filozofskog fakulteta (1986 – 1990. i 2008-2014.), predsjednik šahovskog kluba Nikšić, a od 1996 – 2004. predsjednik Šahovskog saveza Crne Gore. Bio je član Demokratske partije socijalista i obavljao je važne partijske funkcije.

“Kada je on bio predsjednik Opštine to su možda bile i najteže godine u novijoj crnogorskoj istoriji. Ratni vihor je harao u okruženju i trebalo je mnogo mudrosti i hrabrosti da se sačuva mir u Nikšiću, pa i u Crnoj Gori. Blagoje je bio pravi čovjek za takve izazove. Svojim mudrim riječima, ponekad protkanim sa dozom humora, smirivao je tenzije i uspijevao da pokrene investicije u gradu popot Sportskog centra, Gimnazije, puteva…”, kazao je Grbović.

Kako je istakao Cerovića su uvažavali i mladi i stari, a njegov veliki stručni i društveno-politički rad učinio ga je poznatim van Crne Gore, tako da će njegovim odlaskom Nikšić biti mnogo siromašniji.

“Blagoje nam je ostavio mnogo toga po čemu ćemo ga se sjećati, mnogo toga na šta moramo biti ponosni i kao njegovi sugrađani, prijatelji, saradnici, a posebno njegova porodica. Hvala ti za sve što si dobro činio i kao čovjek i kao prijatelj, kao predsjednik Opštine, dekan, profesor, ugledni društveno-politički radnik. Kod mene lično si ostavio veliku prazninu, a kod svih nas trajno sjećanje”, poručio je Grbović.

Potpredsjednika Vlade i potpredsjednik DPS-a Milutin Simović kazao je daje Cerović

svojim nesebičnim doprinosom partiji, gradu, Univerzitetu i državi, ostavio dubok trag i obezbijedio časno mjesto u nacionalnoj memoriji.

„Blagoje je bio jedan od uzdanica koji su pomogli i doprinijeli da ovovremena Crna Gora zakorači na put obnove nezavisnosti, put do moderne, evroatlantske, evropske, stabilne i napredne Crne Gore. I zato je dostojan najvišeg pomena. Blagoje Cerović je bio nadasve dobar, hrabar, mudar, sposoban i plemenit čovjek, izuzetnog obrazovanja, intelekta i duha“, kazao je Simović.

Cerović se, istakao je Simović, nikada nije hvalio svojim naučnim radom, pa se tako za nagrade za njegove naučne radove saznavalo slučajno, a dolazile su čak i iz dalekog Japana.

„Danas se opraštamo od pedagoga i profesora koji je izveo brojne generacije, partijskog pregaoca, narodnog čovjeka, uvaženog i cijenjenog sugrađanina, poznatog i priznatog svuda đe je radio i kuda se god kretao. Kao profesor i kao dekan Filozofskog fakulteta, sa jednakom posvećenošću doprinosio je njegovom razvoju, gradeći mostove saradnje sa evropskim obrazovnim institucijama“, kazao je Simović.

Cerović je, kazao je potpredsjednik Vlade, uvijek bio sa ljudima, poštovao je ljude i vjerovao im.

„Imao je jedinstvenu sposobnost da životne izazove sagleda sa vedrije strane, da se našali na svoj račun, da podijeli sa ljudima i daće i nedaće i učini život ljepšim i lakšim, sa sebi svojstvenim optimizmom i vedrim duhom. Vjerovali smo da će životna partija šaha našeg Baga trajati duže i da ćemo još dijeliti njegovu toplinu i mudrost. Umjesto toga, ostaje nam uspomena na Blagoja, koju ćemo pažljivo njegovati i čuvati. Dragi naš Blagoje, hvala ti na svemu što si uradio za svoj Nikšić i svoju Crnu Goru“, zaključio je Simović.

Povodom smrti profesora Cerovića njegovoj porodici je telegram uputio predsjednik Vlade Duško Marković navodeći da je njegova smrt gubitak za crnogorsku naučnu i kulturnu zajednicu.

“Odlazak Blagoja Cerovića je gubitak za crnogorsku naučnu i kulturnu zajednicu. Blagoje Cerović pripada plejadi stvaralaca čiji rad je obilježio cijelu jednu epohu društvenog i političkog života Crne Gore, čijoj identitetskoj i kulturnoj samobitnosti je dao poseban doprinos”, navodi se u telegramu saučešća.

Marković je istakao da će Cerović biti upamćen i kao popularni gradonačelnik Nikšića koji je svom gradu osigurao privrednu, kulturnu i sportsku osobenost važnog urbanog centra i da je jednako upečatljivo doprinosio i izgradnji Filozofskog fakulteta, vezujući ga za regionalne i šire naučne centre, stavljajući ovu univerzitetsku jedinicu u sami vrh crnogorske naučne zajednice.

Cerović ce biti sahranjen danas u 14 sati na Gradskom groblju u Nikšiću.