U rožajskom selu strepe od novih klizišta

Usljed erozije zemljišta, Balotići su u avgustu 2013. godine imali štetu procijenjenu na oko 350 hiljada eura

232 pregleda5 komentar(a)
Avdulj Dautović, Mersudin Dautović, Foto: Aida Skorupan
04.05.2015. 19:39h

U rožajskom selu Balotiće prije dva mjeseca aktiviralo se više klizišta koja prijete da zatvore Balotsku rijeku i put, ugroze živote ljudi, ponesu kuće, imanja i livade. Usljed erozije zemljišta, mještani Balotića su pretrpjeli elementarnu nepogodu u avgustu 2013. godine, koja je procijenjena na oko 350 hiljada eura.

Osim što je prethodna lokalna vlast urgentno izvršila djelimičnu sanaciju puta, nijedna porodica, uprkos brojnim obećanjima, nije dobila odštetu. Mještani apeluju na Vladu da im pomogne da sanariju štetu, jer su u međuvremenu ostali i bez socijala. Neki od njih najavljuju i iseljavanja.

Avdulju Dautoviću je nevrijeme prije dvije godine pričinilo štetu u iznosu od oko 4.700 eura. Stradali su mu vikendica, radionica sa kompletnim alatom i poljoprivredno zemljište, stoka. Nije mu isplaćen nijedan cent, a već prijete nova klizišta.

"Umjesto odštete ukinuta mi je socijala od 76 eura, kao jedino primanje koje smo imali supruga, koja je nervni bolesnik i ja, sa teškim srčanim tegobama. Živimo u nedovršenoj kući, koja se nalazi u kanjonu. Strepimo i od najmanje kiše koja bi mogla da pokrene jedno od klizišta okolo našeg doma. Brda su pukla, samo čekamo da krenu“, rekao je Dautović.

Teško siromaštvo i strah za goli život, rekao je Avdulj, tjera ga na najcrnje misli.

"Nikakav izlaz ne vidim. A da krenemo u svijet trbuhom za kruhom, supruga i ja prestari smo za to. Neka me bilo ko nauči kako se preživljava bez centa i kad nepogoda odnese sve što se privrijedilo“, rekao je Dautović.

Ministarka Marija Vučinović je krajem septembra prošle godine obišla Balotiće i obećala pomoć zbog štete koju su pretrpjeli u elementarnoj nepogodi.

"Prošlo je sedam mjeseci, nijesmo primili ni centa. Pozivam premijera da je smijeni, ukoliko ne ispoštuje obećanje, odnosno ne radi ono za šta prima platu“, rekao je Avdulj.

Mersudin Dautović imao je operaciju na srcu 2011. godine od kada je radno nesposoban. Elementarna nepogoda mu je pričinila štetu od dvije hiljade eura, a prije pola godine je ostao i bez socijale. Nema od čega da hrani djecu od sedam i osam godina.

"Prije 15 godina Srbija je imala ograničenje za uvoz polovnih vozila, pa sam dvojici poznanika registrovao automobile na svoje ime. Iako ona posljednjih deceniju nijednom nijesu preregistrovana na moje ime, socijala od koje smo živjeli mi je ukinuta“, rekao je Mersudin.

Pola godine nije primio ni euro, preživljava od pomoći rodbine i veresije.

"Od Vlade Crne Gore jedino tražim, ako je u mogućnosti da mi da pare da porodici izvadim dokumenta i kupim karte da odselimo negdje“, rekao je Mersudin.

Naseru Tahiroviću je usljed nedavno aktiviranog klizišta u opasnosti oko 2,5 hektra zemlje. Ukoliko se zemlja pokrene, ističe on, posljedice će biti nesagledive, a u blokadi bi bilo najmanje pola sela.

"Potkopano je oko pet kilometra puta, dosta kuća i imanja. Apelujemo na sve državne i lokalne organe da hitno nešto preduzmu. Ovdje ljudi liježu sa strahom, a kada pada kiša uopšte ne spavaju plašeći se od nekontrolisanih erozija“, rekao je Tahirović.

Iz opštinske Komisije za procjenu štete neće da izađu na teren

Zaim Fejzić strahuje da bi u Balotićima mogla da se ponovi katastrofa iz 1979. godine, kada su od klizišta stradale kuće, štale, stoka, putevi, zemljište.

Život mu dodatno otežava ukinuta socijala od koje je školovao troje djece. Zehrudinu Dautoviću je otopljavanje snijega pokrenulo odron koji je izazvao pucanje zemljišta iznad i ispod kuće. Njegova devetočlana porodica strahuje od urušavanja kuće.

Šteta na štali je pričinjena i njegovom bratu Jašaru, ali, ističu Dautovići, opštinska Komisija neće ni da izvrši štetu, a kamo li da je nadoknadi.

"Nemamo od čega da školujemo djecu. Neka završe osnovnu, a poslije neka prekinu, nemaju od čega ići dalje", rekao je Zehrudin.