Američka ambasadorka posjetila Vrhovni sud

2 komentar(a)
Margaret Uehara, Foto: Luka Zeković
04.05.2015. 15:17h

Vlada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) aktivno će nastaviti da podržava projekte jačanja vladavine prava i dalje reforme crnogorskog sudskog sistema, rekla je američka ambasadorka Margaret En Uehara.

Ona je danas boravila u zvaničnoj posjeti Vrhovnom sudu Crne Gore, a povod je bio upoznavanje novoizabrane ambasadorke sa načinom funkcionisanja crnogorskog sudskog sistema i izazova koji slijede u tekućem procesu evroatlantskih integracija.

„Posebna pažnja posvećena je podršci Ambasade SAD u daljim aktivnostima sudske grane vlasti, edukaciji sudija kroz Centar za edukaciju nosilaca pravosudne funkcije, primjeni novih zakonskih rješenja, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i potrebi očuvanja sudske nezavisnosti“, saopšteno je iz Vrhovnog suda.

Predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica, predočila je ambasadorki Uehara napore za dalje jačanje transparentnosti rada sudova kroz uvođenje audio snimanja završnih riječi tužilaca, branilaca i optuženih u predmetima koji su pod posebnom pozornošću javnosti, nedostatku prostornih kapaciteta za nesmetan rad sudova i potrebi obuka sudija o novim pojavnim oblicima kriminala.

„Uehara je istakla dosadašnju odličnu saradnju Ambasade SAD i Vrhovnog suda Crne Gore, koje partnerstvo će biti nastavljeno kroz aktivnu podršku Vlade SAD projektima jačanja vladavine prava i dalje reforme crnogorskog sudskog sistema“, navodi se u saopštenju.