Plate: Ovo nisu "Noćni vukovi"

Ta posjeta je, kako se navodi, izgleda, dogovorena sa vođstvom memorijalnog centra i da su oni tamo dobrodošli

5 komentar(a)
Noćni vukovi, Foto: Beta/AP
04.05.2015. 12:49h

Nema dokaza da su ruski bajkeri koji su ušli u Njemačku članovi grupe "Noćni vukovi", rekao je portparol njemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova Tobijas Plate.

Bajkerska grupa "Noćni vukovi", za koju se kaže da je bliska sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, objavila je da namjerava da obilježi 70-godišnjicu pobjede nad nacističkom Njemačkom vožnjom do Berlina, ali joj je Poljska zabranila ulazak, a njemačka vlada otkazala vize nekima za koje vjeruje da su vođe te grupe.

Plate je danas izjavio da je jnemačka policija provjerila lična dokumenta deset bajkera koji su juče u Njemačku ušli iz Austrije, ali da nije pronašla konkretne dokaze o bilo kakvoj njihovoj povezanosti sa grupom "Noćni vukovi", prenosi AP.

Kako je zaključio, izgleda da je riječ o simpatizerima, a ne o članovima te grupe.

Ruski bajkeri "Noćni vukovi", koji su na svom putu pobjednika u Drugom svjetskom ratu, žele da posjete komemorativni centar logora Dahau kod Minhena.

"Mi, takođe, imamo informaciju da oni danas žele za Dahau", potvrdio je tabloidu "Bild" Oliver Placer iz bavarskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ta posjeta je, kako se navodi, izgleda, dogovorena sa vođstvom memorijalnog centra i da su oni tamo dobrodošli.

"Oni su, naravno, pod prismotrom...", rekao je portparol i dodao da se tu radi o nekoliko motociklista i da među njima nema osuđivanih.

Bild piše da su "Noćni vukovi" juče prešli njemačko-austrijsku granicu, a tabliod "Bild" navodi da je riječ o 10 ljudi.

Njemačka policija ih je kontolisala i oni su, očito, imali važeće vize za Njemačku, pošto bi im u protivnom bio zabranjen ulazak, navodi ovaj tabliod.

"Bajkeri" kojima je cilj da na Dan pobjede budu u Berlinu, za danas, izgleda, imaju jasan plan - oni žele da posjete Dahau, BMW muzej i da zatim popiju pivo uz čuveni bavarski specijalitet - svinjsku koljenicu.