Umjesto Kim Džong-Una u Moskvu putuje predsjednik parlamenta

Kim Jong-Nam (87) često putuje u prekomorske zemlje kao reprezentativni severnokorejski šef države, pa je tako nedavno učestvovao na azijsko-afričkoj konferenciji u Džakarti

1 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
04.05.2015. 08:09h

Sjevernokorejski lider Kim Džong-Un otkazao je svoje putovanje u Moskvu povodom Dana pobjede 9. maja, a umjesto njega će toj svečanosti prisustvovati Kim Jong-Nam, predsjednik Prezidijuma Vrhovne narodne skupštine, javila je danas sjevernokorejska državna agencija KCNA.

Moskva je pozvala Kim-Džong Una na proslavu pobjede nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu i mladi sjevernokorejski lider je prvobitno to prihvatio, što bi bilo njegovo prvo putovanje u drugu zemlju otkako je stupio na vlast nakon smrti svog oca Kim-Džong Ila u decembru 2011. godine.

Kim se, međutim, prošle nedelje predomislio navodeći kao razlog "unutrašnja sjevenokorejska pitanja", navodi AFP.

Kim Jong-Nam (87) često putuje u prekomorske zemlje kao reprezentativni sjevernokorejski šef države, pa je tako nedavno učestvovao na azijsko-afričkoj konferenciji u Džakarti.

O razlozima za otkazivanje posete sjevernokorejskog lidera Moskvi naširoko se spekuliše, sa teorijama počev od domaće nestabilnosti do odbijanja Rusije da se angažuje u skapanju sporazuma o naoružanju.

Ni Rusija ni Sjeverna Koreja nisu objasnile zašto Kim Džong-Un neće posjetiti Rusiju, a spoljni analitičari spekulišu da on možda ne želi da se nađe u centru pažnje sa drugim svjetskim liderima, što bi potkopalo njegov imidž vrhovnog lidera kod kuće, prenosi AP.

Postoji i mogućnost da bi mu bilo nelagodno da Rusiju izabere za svoje prvo odredište van zemlje, a ne Kinu, koja i dalje važi za najvećeg donatora pomoći Pjongjangu, smatraju analitičari.

Odnosi Sjeverne Koreje i Rusije su se pogoršali nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991, ali su se proteklih godina poboljšali.

Bolje veze sa Moskvom mogle bi da smanje zavisnost Pjongjanga od Pekinga, zaključuje američka agencija.