Oland: Bez milosti prema francuskim vojnicima koji su zlostavljali djecu u Africi

Vaserstrom je rekao da ovaj slučaj pokazuje kako su se UN okomile na zviždača umjesto da se pozabave navodima o zlostavljanju

1 komentar(a)
Francuski vojnici CAR, Foto: Beta/AP
01.05.2015. 06:36h

Francuski predsjednik Fransoa Oland je juče obećao da neće imati milosti prema francuskim vojnicima za koje se utvrdi da su krivi za seksualno zlostavljanje djece u Centralnoafričkoj Republici. Jedan pravosudni organ je rekao Rojtersu da je možda umiješano čak 14 vojnika.

Optužbe, koje su iznesene na vidjelo ove nedjelje, kada je britanski list „Gardijan“ objavio djelove internog izvještaja Ujedinjenih nacija, rizikuje da ugrozi reputaciju mirovnih operacija Francuske u Africi.

Pravosudni izvor, koji je insistirao na anonimnosti, rekao je Rojtersu da početno čitanje kompletnog izvještaja ukazuje da je 14 vojnika umiješano u navodno zlostavljanje od decembra 2013. do juna 2014. U okviru istraga koje je Francuska pokrenula, identifikovani su neki od njih, kazao je izvor, dodavši da još niko nije saslušan.

„Ako se ova informacija potvrdi...kazna će biti proporcionalna djelima. Ako su se neki vojnici ponašali loše, kazna će biti oštra“, rekao je Oland novinarima tokom posjete zapadnoj Francuskoj.

Kada je „Gardijan“ objavio priču, francuske vlasti su prvi put javno priznale da su otvorile istragu pošto su dobile izvještaj prošlog jula, koji sadrži detalje o seksualnom zlostavljanju djece, od kojih neka imaju samo osam ili devet godina, u centru za interno raseljene osobe u prijestonici Bangi.

Francusko ministarstvo odbrane je saopštilo da je u pitanju oko desetoro djece. Obećalo je da će preduzeti „sve neophodne mjere“ da utvrdi istinu.

Pravosudni izvor je takođe rekao da se u izvještaju UN pominju i vojnici drugih nacionalnosti, ali nije dao više detalja. Francuski tužioci će tražiti da se skine oznaka tajnosti sa internog izvještaja francuske vojske o tom slučaju, dodao je izvor. Javni tužilac u Bangiju je rekao da je takođe otvorio istragu.

Francuska je intervenisla u bivšoj francuskoj koloniji, prije oko 18 mjeseci, da bi suzbila nasilje između hrišćanskih milicija i pretežno muslimanskih pobunjenika Seleka, koji su preuzeli vlast. Počela je da povlači dio od dvije hiljade vojnika ove godine, predajući ovlašćenja mirovnim snagama UN.

Portparol generalnog sekretara UN Ban Ki-muna je potvrdio u srijedu da je kancelarija UN za ljudska prava u Bangiju sprovela istragu krajem proljeća 2014.

Kazao je da je pripadnik osoblja UN priznao da je francuskim vlastima proslijedio neredigovani izvještaj o istrazi prije nego što je on stigao do menadžmenta Kancelarije visokog komesara UN za ljudska prava (OHCHR).

„To je kršenje protokola, koji zahtijeva redakturu bilo koje informacije koja bi mogla da ugrozi žrtve, svjedoke i istražitelje,“ rekao je.

Anders Kompas, direktor za operacije na terenu u OHCHR u Ženevi, je suspendovan zbog otkrivanja izvještaja.

Džejms Vaserstrom, bivši pripadnik osoblja UN, okrivio je tu organizaciju za „bezobzirno zanemarivanje ozbiljnih optužbi za prestupe“ zbog odnosa prema zviždaču koji je otkrio detalje o zlostavljanju djece.

Vaserstrom, američki diplomata koji je smijenjen i uhapšen kada je otkrio sumnje o umiješanosti visokih kosovskih zvaničnika u korupciju, je rekao da Kompasov slučaj pokazuje kako su se UN okomile na zviždača umjesto da se pozabave onim što je otkriveno.