Zbog poteza Vujanovića i Vlade, delegacija EU ne slavi Dan Evrope

Sve je palo u vodu kada je Koordinacioni odbor za obeležavanje 70. godišnjice pobjede nad fašizmom, na inicijativu SUBNOR-a, odlučio da organizuje proslavu na podgoričkom trgu. Ta odluka u stvari je pokriće da Filip Vujanović, koji će biti domaćin manifestacije, ne ide na paradu u Moskvu, iako je ranije potvrdno odgovorio na poziv Vladimira Putina

26 komentar(a)
Mitja Drobnič, Foto: Luka Zeković
29.04.2015. 05:50h

Iako je planirala da organizuje do sada najveću proslavu Dana Evrope 9. maja na Trgu Republike u Podgorici, Delegacija EU je odustala nakon što su crnogorske vlasti iznenada odlučile da na istoj lokaciji obilježe 70 godina pobjede na fašizmom, saznaju “Vijesti” u diplomatskim izvorima.

Delegacija EU je planirala cjelodnevnu manifestaciju koja bi se završila velikim koncertom simfonijskog orkestra. Dan uoči proslave,u čijem dijelu je učestvovala i ambasada Francuske, u Podgoricu bi vjerovatno doputovao i evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han.

Međutim, sve je palo u vodu kada je Koordinacioni odbor za obeležavanje 70. godišnjice pobjede nad fašizmom, na inicijativu SUBNOR-a, odlučio da organizuje proslavu na podgoričkom trgu. Ta odluka u stvari je pokriće da Filip Vujanović, koji će biti domaćin manifestacije, ne ide na paradu u Moskvu, iako je ranije potvrdno odgovorio na poziv Vladimira Putina.

Delegacija EU je “imala razumijevanja” za tu iznenadnu odluku, iako su pripreme za proslavu Dana Evrope poodmakle. Delegaciji EU lokalna vlast u Podgorici, na koju nemaju primjedbu, je ponudila lokaciju kod spomenika Svetog Petra Cetinjskog, ali su to odbili jer je pitanje kakve bi reakcije izazvale dvije odvojene proslave, kazao je naš izvor.